Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Fenomenální Phelps má stejně zlatých jako Češi z obou olympiád. Ještě nejsem u konce, varuje soupeře

Sport

  10:32
Rio de Janeiro/Praha - Deset olympijských účastí. Přesně tolik potřebovali čeští sportovci, než během zimních i letních her nasbírali 21 zlatých medailí. Nejúspěšnější olympionik všech dob Michael Phelps stejného počtu dosáhl během čtyř olympiád a stále ještě nemá dost. „Těším se na zbytek týdne. Ještě nejsem ani v polovině,“ varoval soupeře, že se třemi zlatými se v Riu spokojit nehodlá.

Michael Phelps se raduje z triumfu v závodě na 200 metrů motýlek. foto: Reuters

Michael Phelps splnil svou misi a získal zlato, jež bylo jedním z hlavních důvodů, proč se před hrami v Riu de Janeiro vracel z plaveckého důchodu. Jednatřicetiletý Američan vyhrál v úterý závod na 200 m motýlek, který v Londýně ztratil špatně odhadnutým závěrem, a snový večer korunoval na posledním úseku štafety 4x200 metrů volným způsobem. Svou fenomenální olympijskou sbírku rozšířil na 21 zlatých medailí.

Phelps přidal další dvě zlata. Vyhrál závod na 200 metrů motýlek a pak pomohl štafetě

V londýnském bazénu skončil Phelps na motýlkářské dvoustovce senzačně až druhý za Chadem Le Closem z JAR, poté co v závěrečných metrech místo posledního mohutného tempa k dohmatu splýval. Podobný výpadek tentokrát nehodlal dopustit. „Když jsem šel do finiše, věděl jsem, že pokud bude potřeba udělat poloviční záběr, tak udělám poloviční záběr,“ řekl jednatřicetiletý Phelps.

Prohra z Londýna na jeho parádní trati ho trápila. „To zlato jsem chtěl zpátky opravdu hodně. Tahle trať bylo moje živobytí a teď jsem ji plaval naposledy v životě. Nikomu jsem to neřekl, ale vůbec nepřicházelo v úvahu, že bych prohrál. Mise splněna,“ řekl Phelps, jenž se po Riu hodlá definitivně rozloučit se sportovní kariérou.

Michael Phelps se raduje z triumfu v závodě na 200 metrů motýlek.

I proto, že pro něj motýlkářská dvoustovka tolik znamená, ho na stupních vítězů přemohly emoce. „Na téhle trati jsem plaval své první olympijské finále a je mimořádné, že jsem ji na pátých olympijských hrách vyhrál,“ připomněl Phelps svůj start v patnácti letech v Sydney 2000, kde skončil na 200 m motýlek pátý. „Už jen to, že jsem znovu mohl vidět číslo jedna u svého jména na téhle trati... Víc jsem si přát nemohl,“ řekl.

Před Riem se stal otcem a vysněné zlato tak mohl oslavit s tříměsíčním synkem Boomerem v náručí. „Chtěl jsem si ho podržet dlouho. Je fajn vidět ho vzhůru, v tuhle dobu obvykle spí,“ uvedl vlajkonoš americké výpravy při slavnostním zahájení.

I když Phelps ziskem motýlkářského zlata splnil misi a pojistil si už tak jednoznačnou pozici nejúspěšnějšího olympionika v historii, jeho hon za medailemi ještě u konce není.

„Těším se na zbytek týdne. Ještě nejsem ani v polovině,“ varoval soupeře, že s třemi zlatými se v Riu spokojit nehodlá. „Počítal jsem to a zbývá ještě maximálně sedm závodů. Zítra to bude zábava,“ vyhlížel další závody v Riu.

Autoři: ,