130 let
Sebastian Vettel odcházel od svých mechaniků viditelně rozezlen.

Sebastian Vettel odcházel od svých mechaniků viditelně rozezlen. | foto: ČTK/AP

Ferrari se proti sporné penalizaci Vettela neodvolá, hodlá se však bránit jinou cestou

Sport
  •   8:15
Maranello - Zástupci Ferrari tvrdí, že se neodvolají kvůli spornému incidentu ve Velké ceně Kanady, který stal Sebastiana Vettela vítězství po dodatečné penalizaci, bránit se však pokouší jinou cestou. „V tuto chvíli jsme jako tým přirozeně zklamaní, ale většina našich myšlenek je se Sebastianem a diváky,“ řekl ředitel Ferrari Mattia Binotto.

Vettel se svým Ferrari sice projel cílem sedmého závodu sezony jako první, ale po pětisekundovém trestu za nebezpečné počínání v 48. kole se vítězem stal Brit Lewis Hamilton a prodloužil tak letošní neporazitelnost Mercedesu.

„To není způsob, jak jsem chtěl vyhrát. Ale rád to přijmu,“ řekl obhájce titulu Hamilton.

Podobného názoru však nebyl Vettel.

„Ukradli nám závod,“ zuřil. „Musíte být úplně slepí, když si myslíte, že projedete trávou a pak máte plnou kontrolu nad vozem. To není fér. Svět už vážně nechápu,“ řekl do týmového rádia po závodu.

Pilot stáje formule 1 Ferrari, Němec Sebastian Vettel.

Zástupci Ferrari jsou však přesvědčeni, že mohou celý incident zvrátit jinou cestou - právem na revizi incidentu.

Vettel opustil trať mezi třetí a čtvrtou šikanou okruhu Gillese Villeneuva, když byl pod tlakem Lewise Hamiltona v osmnáctem kole nedělního závodu. Německý pilot se z travnatého úseku vrátil na trať takovým způsobem, že svým monopostem nedovolil Hamiltonovi se před něj dostat, když měl vedle Vettela polovinu auta a pětinásobný mistr světa musel tak silně na brzdy, aby zabránil nehodě.

„V tuto chvíli jsme jako tým přirozeně zklamaní, ale většina našich myšlenek je se Sebastianem a diváky,“ řekl ředitel Ferrari Mattia Binotto.

Prohlášení dostihových komisařů po závodě bylo jasné. Vettel se vrátil na trať nebezpečným způsobem a donutil Hamltona, aby se vyhnul kolizi.

„Manévry, které by mohly bránit ostatním řidičům, jako je úmyslné vytlačení monopostu za okraj trati nebo jakákoliv jiná abnormální změna směr, jsou přísně zakázány. Každý závodník, jenž se vrací na trať, může učinit jen tehdy, když je to bezpečné a bez získání výhody,“ vysvětlují incident traťoví komisaři.

Ferrari má čas 14 dní po incidentu možnost toho, aby se zahájila revize incidentu. Právo italské stáje tak bude trvat do 23. června, kdy se odehraje Velká cena Francie.

Autor: