130 let

Angelos Charisteas v červenobílém dresu Feyenoordu Rotterdam. | foto: AFP

Feyenoord opouští Pohár UEFA. Kvůli fanouškům

Sport
  •   18:01
NYON - UEFA vyřadila Feyenoord Rotterdam z tohoto ročníku Poháru UEFA kvůli výtržnostem fanoušků během utkáníve francouzském Nancy. Nizozemský klub se měl ve 3. kole pohárové soutěže utkat s Tottenhamem.
V pondělí má UEFA určit, zda anglický tým dostane náhradního soupeře, či zda postoupí do osmifinále bez boje.

UEFA tak zpřísnila původně podmíněný trest, který v prosinci Feyenoordu udělila disciplinární komise. Představitelům UEFA se zdála pokuta 200.000 švýcarských franků (asi 3,5 milionu korun) a podmíněná hrozba zavření stadionu na dva zápasy příliš mírná.

Příznivci Feyenoordu donutili svým řáděním v Nancy rozhodčího na půl hodiny přerušit zápas, během níž zasahovala na stadionu policie i za použití slzného plynu. "Řádili jako zvěř. Demolovali všechno, co jim přišlo pod ruku, a házeli to na plochu. Když prolomili ocelová vrata k jejich sektoru, hrozilo, že zaútočí na domácí fanoušky," řekl tehdy Jaroslav Dudl,
který byl na zápase v roli delegáta UEFA.

Nizozemští hooligans dělali v Nancy problémy už před zápasem, v centru města vyvolávali potyčky a rozbíjeli výlohy. Tři z nich už byli odsouzeni k několikatýdenním trestům vězení.
Jediným drobným pozitivem dnešního rozhodnutí UEFA je pro Feyenoord snížení pokuty o polovinu na 100.000 švýcarských franků.
Autoři: Lidovky.cz, ČTK