Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

FIA hodlá ukázat stopku politickým gestům na závodech F1. Nezastavím se, vzkazuje Hamilton

Lewis Hamilton znovu vyjádřil podporu v boji proti rasismu. foto: ČTK

Praha - „Zavřete poldy, co zabili Breonnu Taylorovou.“ „Řekněte její jméno.“ Takové nápisy měl na triku Lewis Hamilton před Velkou cenou Toskánska v Mugellu i po ní. „Chtěl jsem si ho obléct, abych otevřel oči ostatním. Musíme si uvědomit, že žijeme v době, kdy jsou lidé zabíjeni na ulicích nebo ve svých vlastních domovech,“ uvedl.
  6:16

Krokem elitního pilota formule 1 se zabývala i Mezinárodní automobilová federace. Hamilton nakonec vyvázl bez postihu, v budoucnu by ale mohl mít problémy. 

Lewis Hamilton triumfoval také ve Velké ceně Toskánska.
Lewis Hamilton nehodlá skončit s protesty v boji proti rasismu.

FIA chce už od příštího víkendu, kdy se pojede v ruském Soči, zavést nové pravidlo, podle kterého nebudou jezdci během závodů oprávněni vyjadřovat jakékoliv politické názory.

Bude velice zajímavé sledovat, jak se pětatřicetiletý Brit, jeden z největších propagátorů kampaně Black Lives Matters napříč sportovním světem, k celé situaci postaví. Z jeho posledních vyjádření je totiž zřejmé, že s podobnými protesty nehodlá přestat.

„Nezastavím se. Budu pokračovat, protože věřím, že je to správné. Všem, kdo mě podporují, jsem nesmírně vděčný. Toto je cesta pro nás všechny. Spojme se a bojujme proti nejen rasové, ale veškeré nespravedlnosti ve světě. Můžeme pomoci vytvořit lepší místo pro naše děti a budoucí generace,“ vzkázal Hamilton.

Hlavní představitelé stáje Mercedes-AMG jeho prohlášení sdíleli na svém twitterovém účtu. Nebylo to poprvé, co se za nejlepšího pilota F1 v současnosti postavili. 

Roušky se jmény obětí jako motivace. Cítím se díky nim silněji, řekla vítězka US Open Ósakaová

Už dříve nechali jeho vůz na podporu boje proti rasismu kompletně přestříkat načerno. „Ať udělá Lewis cokoliv, má naši podporu,“ prohlásil generální ředitel týmu a bývalý automobilový závodník Toto Wolff. 

Jeho svěřenec jezdí ve velké formě a je na nejlepší cestě k překonání dvou historických milníků. V Mugellu ovládl už devadesátou Velkou cenu v kariéře, na okruhu v Soči může v tomto ohledu vyrovnat Michaela Schumachera.

Také Němcův rekord v počtu mistrovských titulů se otřásá v základech. Legendární Schumacher triumfoval v sedmi ročnících seriálu formule 1, Hamilton v šesti. Tedy zatím. Letos nemá konkurenci, ovládl hned sedm závodů z devíti.

A končit rozhodně nehodlá. Chce jít příkladem, být vzorem. Ve světe sportu i mimo něj.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...