Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

FIFA potvrdila, že kluby musí pustit hráče na olympiádu

Sport

  13:52
Mezinárodní fotbalová asociace FIFA potvrdila, že kluby musejí uvolnit na olympijský turnaj nominované hráče do 23 let. To se týká například Barcelony, která odmítá pustit do Pekingu svou argentinskou hvězdu Lionela Messiho.

Messi má konečně jistotu. foto: ČTK


Právě Barcelona a dva německé týmy Schalke 04 a Werder Brémy se na FIFA obrátily, neboť olympijské hry nejsou v oficiálním kalendáři, a kluby tak nepovažují za svou povinnost hráče uvolnit. Právní expert FIFA Slim Alúlú však dnes v tiskovém prohlášení oznámil, že kluby mladé fotbalisty pustit musejí.


Schalke se nelíbí olympijská účast Brazilce Rafinhy, Brémy zase nechtěly pustit jeho krajana Diega. Barcelonu a Schalke čeká v termínu olympijských her třetí předkolo Ligy mistrů. Kluby nyní mohou pokračovat ve svém boji u sportovní arbitráže CAS v
Lausanne, kam se už německé celky odvolaly. Tuto možnost s předstihem naznačili v případě negativního výsledku právního rozboru FIFA také představitelé Barcelony, kteří zároveň uvedli, že Messiho pustí pouze pod hrozbou sankcí. O těch však dnešní zpráva Tunisana Alúla nehovoří.


Sám Messi se tak ocitl mezi dvěma mlýnskými kameny - chce hrát na olympiádě, ale nerad by si pokazil vztahy se svým zaměstnavatelem. "Rozumím klubu, protože vím, co je ve hře. Na druhou stranu oni by měli pochopit, že olympijské hry jsou mým snem. Chci jet za svými spoluhráči a být s národním týmem. Pokud CAS rozhodne, že se mám vrátit, tak se vrátím," uvedl jednadvacetiletý Messi ještě před dnešní zprávou FIFA na oficiálním webu Barcelony.