Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

FIFA: šest domácích hráčů je minimum

Sport

  11:07
LONDÝN - Evropský fotbal možná čeká revoluce. FIFA chce omezit počet cizinců v klubech a ve čtvrtek podepsaná Lisabonská smlouva EU by takový krok umožnila. Pokud by smlouvu přijalo všech 27 zemí EU, národní parlamenty by dostaly volnou ruku pro zavedení kvót pro cizince ve fotbalových ligách.

Petr Čech a jeho spoluhráč z anglické Chelsea Didier Drogba (vlevo) okouzlili většinu fotbalových novinářů na světě. foto: CHRIS YOUNG AFP

Zástupci FIFA, kteří považují stoupající počet cizinců v národních klubech za zhoubný pro identitu fotbalu, smlouvu vítá. Podle prezidenta FIFA Seppa Blattera by měl výklad Lisabonské smlouvy vyjmout sport z ustanovení o svobodném pohybu pracovních sil, a umožnit tak konečně zavést kvóty na počet cizinců v klubech.

"Ve fotbale je stále více lidí, kteří si uvědomují jeho ztrátu identity. Je to například Sir Alex Ferguson, Roy Keane, Franz Beckenbauer či Michel Platini, kteří napnuli své síly správným směrem a chtějí tuto identitu znovu vybojovat," řekl Blatter.

Počet cizinců v klubech mají omezit kvóty
Podle něj se zhoubný vliv cizinců v klubech projevuje stále markantněji. "Problému jsme si vědomi už dva nebo tři roky a mluvíme o něm, dění v Anglii ale ukazuje, že něco je špatně." Příliv cizinců udělal z anglické Premier League atraktivní podívanou, podle kritiků ale zároveň omezuje na minimum prostor pro domácí hráče.

Pro kluby je snazší a levnější skoupit několik talentovaných mladíků z celého světa, než aby investovaly do výchovy vlastní mládeže. Fotbalové soutěže v chudších zemích zase strádají odlivem vlastních odchovanců a následně i úbytkem zájmu diváků. Včetně té české.

"Naše liga potom vypadá ve srovnání s tou anglickou jako chudý příbuzný. Diváci si přitom ani neuvědomují, že je to jen rozdílnou ekonomickou silou obou zemí a masivními nákupy cizinců," připomněl ředitel FK Teplice František Hrdlička.

FIFA už začala sama vymýšlet, jak vrátit fotbalu jeho národní charakter, i bez přijetí Lisabonské smlouvy. "Musíme zachránit alespoň národní identitu klubů. Prostě to nevypadá dobře, když za špičkový klub nehraje jediný hráč z jeho země," řekl Blatter. FIFA navrhuje, aby každý klub v Evropě musel nastupovat k mistrovským utkáním alespoň s šesti domácími hráči. Očekává se, že o jeho návrhu na minimálně šest domácích hráčů v týmu se bude hlasovat v květnu 2008 na kongresu fotbalové federace. 

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...