Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Berdych: Finále Davis Cupu bude mým vrcholem kariéry

US Open

  21:21
BUENOS AIRES - S nadhledem a přehledem velkého hráče dovedl Tomáš Berdych podruhé za tři roky české tenisty do finále Davisova poháru. Šestý hráč světa zařídil tři body v semifinále na "horké" antuce v Buenos Aires proti Argentině a může se těšit na vysněný souboj o titul doma proti Španělsku.

Tomáš Berdych foto: Reuters

"Tohle bude jeden z vrcholů mé kariéry, po finále doma jsem moc toužil," těšil se Berdych po třísetové výhře nad Carlosem Berlocqem a zisku třetího postupového bodu v duelu s Argentinou. "Cítím štěstí, spokojenost a velkou únavu, ale převládá radost, že se nám to povedlo. Je to neuvěřitelný pocit," řekl Berdych Radiožurnálu.

Španělé v čele s Rafaelem Nadalem Davisovu poháru v poslední době dominují. V letech 2000, 2004, 2008, 2009 a 2011 soutěž vyhráli. "Porazit tyhle šampiony bude nesmírně obtížné, ale naší výhodou bude domácí prostředí. Publikum nás požene, máme možnost výběru povrchu a šance jsou otevřené," věří Berdych.

ČTĚTE TAKÉ

Aktuálně není jisté, jestli Španělsko bude mít k dispozici Nadala, který je od Wimbledonu zraněný a nehrál. V Davis Cupu Nadal prohrál jedinou z 21 dvouher. "Jejich tým by s ním v jakékoli formě, nebo bez něj byl velmi rozdílný. Pokud by byl v týmu, tak by se favorit rázem měnil, to je bez debat. Takhle to je otevřené, padesát na padesát. To ale není v našich rukou, my se o to zkusíme porvat," řekl Berdych.

Po rozhodujícím utkání s Berlocqem zvedl Berdych ruce nad hlavu a objal se s Radkem Štěpánkem, s kterým vyhráli společně čtyřhru. Tahle dvojice je středobodem českého daviscupového výběru od baráže v roce 2007. Na jejich výkonech tým kapitána Jaroslava Navrátila stojí a díky němu je podruhé ve finále.

Poučil se US Open

Berdych, který v pondělí oslaví sedmadvacáté narozeniny, dokázal v Argentině prodat formu z US Open, kde hrál semifinále. "Porazil jsem tam Federera a hrál vyrovnaně s Murraym a cítil jsem se ve formě. Chtěl jsem tady ukázat, že jsem na tom dobře, což se mi povedlo. To jsem od sebe čekal," prohlásil Berdych sebejistě. "Získal jsem v Argentině dva a půl bodu, z čehož mám obrovskou radost." V utkání s Berlocqem se Berdych musel potýkat i se silnějším větrem.

Vypořádat se s ním mu pomohla i zkušenost z US Open, na kterém v semifinále proti Murraymu vítr Berdycha rozhodil. "Poučil jsem se z toho a jsem rád, že se mi podařilo takhle rychle ty zkušenosti zužitkovat," řekl český tenista. "Ale musel jsem o své podání hodně bojovat, nebylo to snadné, ale podařilo se mi to zvládnout," doplnil Berdych.

Zároveň zvládl vypjatou atmosféru na stadionu Parque Roca. Třináct tisíc fanoušků bouřlivě povzbuzovalo domácí, zpívalo chorály a často hlasitě tleskalo po zkaženém prvním servisu. "Diváci mě nabíjeli, ať už čeští nebo domácí. Nebylo to jednoduché, ale podobné situace už známe a teď můžeme slavit," řekl Berdych.

Po postupu do finále si celý český tým stihl zatancovat na antukovém kurtu vítězné kolečko a uznale Berdychovi zatleskal i slavný fotbalista Diego Maradona. Před finále Davisova poháru Berdycha nejspíše bude čekat v Londýně Turnaj mistrů. "Bude to hodně náročné, nesmírně nabité, takže teď se vrátím domů a všechno musím naplánovat, co nejlépe a dobře se připravit," řekl Berdych. "A doufám, že se mi podaří připravit na závěr roku jako na tohle období a dobře to dopadne."

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!