Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Finále Fed Cupu zahájí Kvitová s Kirilenkovou

B. J. King Cup

  9:14aktualizováno  11:00
MOSKVA - Světová dvojka Petra Kvitová zahájí boj českých tenistek ve finále Fed Cupu proti Rusku v Moskvě zápasem s Marií Kirilenkovou. První sobotní utkání v Olympijské hale začne v 11 hodin. Poté k druhé dvouhře nastoupí Lucie Šafářová a Světlana Kuzněcovová. Rozhodl o tom dnešní los.

PETRA KVITOVÁ, MARIA KIRILENKOVÁ . foto: ČTK

"Nepřijeli jsme sem prohrát, ale vyhrát," řekl kapitán Petr Pála v týdnu.

"Chceme vyhrát tuhle krásnou trofej, to je naše velká motivace," uvedla Kvitová, kterou trápilo po triumfu na Turnaji mistryň v Istanbulu nachlazení, ale je připravena hrát.

Program

Sobota 5. listopadu:
Od 11:00 SEČ Kirilenková (27. v žebříčku WTA) - Kvitová (2.), Kuzněcovová (19.) - Šafářová (27.).

Neděle 6. listopadu:
Od 11:00 Kuzněcovová - Kvitová, Kirilenková - Šafářová; Vesninová (10. v žebříčku WTA ve čtyřhře), Pavljučenková (61.) - Peschkeová (2.), Hradecká (15.).

Naopak ruský tým musel nominaci změnit, protože sedmou hráčku světa Věru Zvonarevovou vyřadilo z finále bolavé rameno. Místo ní kapitán Šamil Tarpiščev zařadil hodinu před losem do družstva desátou deblistku světa Jelenu Vesninovou.

"Bez Zvonarevové je náš úkol složitější, ale co se dá dělat, život už je takový," řekl ČTK ruský kapitán. "Jestli bude po prvním dnu skóre 1:1, tak to bude v pořádku," dodal Tarpiščev.

Nedělní program zahájí souboj jedniček Kvitové s Kuzněcovovou, pak nastoupí Šafářová s Kirilenkovou. Do závěrečné čtyřhry pošle Pála Květu Peschkeovou s Lucií Hradeckou a domácí nasadí Anastasii Pavljučenkovou s Vesninovou.

Oba kapitáni ale mohou nominace ještě změnit.

"Petra je ve skvělé formě, ale uvidíme, jak to dopadne. Bude to určitě zajímavé," řekla ČTK Kirilenková. Dřívějším výhrám nad českou jedničkou i Lucií Šafářovou nepřičítá velkou váhu. "Recept na vítězství neexistuje," připustila tenistka, která Kvitovou v dosavadních dvou vzájemných zápasech porazila a Šafářové podlehla v pěti utkáních jen jednou.

"(Kirilenková) hraje velice solidně a určitě ji nenasadili jen tak. Všechny zápasy budou velice otevřené a vyrovnané," mínil Pála a připomněl, že už mnohokrát se v dějinách Fed Cupu všechny předpoklady postavily na hlavu.

Rusky doma neprohrály osm let

Rusky doma naposledy prohrály před osmi lety a z výhry ve Fed Cupu se radovaly čtyřikrát v letech 2004, 2005, 2007 a 2008. Češky na fedcupový triumf čekají již od roku 1988, kdy popáté a naposledy zvítězilo tehdejší Československo.

"Vidím to velice pozitivně a bylo by krásné, kdyby se to holkám podařilo. Bude záležet i na Lucii Šafářové, aby vyhrála aspoň jednoho singla," řekla ČTK Jana Novotná, která byla před třiadvaceti lety členkou vítězného fedcupového výběru.

Anketa

Uspějí české tenistky ve finále Fed Cupu s Ruskem?

Ano 577
Ne 107
Autoři: ,