130 let
Trenér Steve Kerr z týmu Golden State Warriors

Trenér Steve Kerr z týmu Golden State Warriors | foto: ČTK

Boj o basketbalový titul. Finále NBA nabízí unikátní měření trenéru-nováčků

Sport
  •   8:45
PRAHA - Nejlepší basketbalová liga světa míří k vrcholu. Finále NBA nabízí nejen souboj hvězd, ale i koučů. Oba jsou ve své první sezoně čtyři výhry od nebe.

Nechybělo mnoho – a nebyli by nyní soupeři, nýbrž parťáky. Mezi Stevem Kerrem a Davidem Blattem panovala v létě tato dohoda: Kerr povede ve své premiérové sezoně v NBA celek Golden State a Blatt, čerstvý euroligový šampion s Maccabi Tel Aviv, odcestuje do zámoří jako Kerrův asistent. Těšili se, neboť na basketbal mají velmi podobné názory, rozumějí si.

Jenže pak Blattovi zazvonil telefon. Volající: Dan Gilbert, majitel Clevelandu. Cíl: získat Blatta jako hlavního kouče. Dohoda: rychlá. Uplynul necelý rok – a Kerr stojí proti Blattovi ve finále NBA.

Do NBA po odlišné cestě

Golden State vyzvou v sérii o titul, jež začíná v noci na pátek, právě Cleveland. Bude to unikátní měření koučů: vůbec poprvé od roku 1947, kdy se začala slavná basketbalová liga hrát, budou ve finále svým celkům z lavičky šéfovat trenéři, kteří v NBA působí první sezonu!

NBA míří na Kubu aneb Když sport mírní politické napětí

„Oba máme, co jsme chtěli. Toužili jsme být součástí skvělých týmů, které se poperou o titul. Tak se i stalo, jen oba stojíme na rozdílných stranách,“ uvedl Blatt, stále vděčný za Kerrovo svolení. Ten tehdy pronesl: „Snad dostaneš v Clevelandu přesně to, co chceš. Pokud ne, jen mi zavolej nazpět.“

Před startem finále NBA je tedy asi jedinou jistotou to, že po jeho skončení se oba koučové přátelsky obejmou. Což nic nemění na tom, že vynaloží maximum, aby jejich mužstvo křepčilo s pohárem.

Náhledem na sport si mohou být velmi podobní, avšak jejich cesty až k místu na lavičce NBA byly extrémně odlišné. Kerr je bývalou superstar soutěže a jejím pětinásobným šampionem. V zámoří jej popisují jako „toho, který vždy dosáhl ještě na víc, než se čekalo“ – jako hráč a nyní jako kouč. V úvodní sezoně dovedl Golden State do role nejlepšího celku základní části s 67 výhrami. A teď je ve finále!

„Budu upřímný: nejvíc mi pomohlo to, že máme sakra dobré mužstvo,“ řekl Kerr a usmál se: „Pokud bych neměl talent vést takový kádr, budu jako kouč celkem lúzr.“

Trenér Clevelandu David Blatt

To Blatt přišel jako muž se spletitou výchozí pozicí. Trenér z Evropy, byť sebeúspěšnější, to v NBA nikdy nemá lehké. Do toho rovnou začal šéfovat LeBronovi Jamesovi, největší osobnosti ligy. „Chápu, kolik trenérů celý život v USA dře, aby dostalo šanci, jakou jsem dostal já, a většina se tomu za celou kariéru ani nepřiblíží. Ale já se nikoho neprosil, prostě se to tak semlelo,“ líčí Blatt: „Takových kritiků s malou myslí najdete všude plno.“

Třeba Jeff Van Gundy, bývalý trenér slovutných New York Knicks, Blatta vysloveně velebí. „Nikdo mu nevěřil. Za všechny pády bral vinu na sebe, u všech výher vyzdvihoval své hráče. Úspěch mu přeju,“ řekl. Nyní budou v hlavních rolích na palubovkách basketbalisté.

Ale pořád je budou dirigovat „nováčci“, jimž chybějí jen čtyři výhry do role trenérských králů NBA.

Autor: