Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Finský kouč veslařů: Potíž s jazykem je menší a menší

Sport

PRAHA - Optimisticky nazírá finský trenér české párové čtyřky Veikko Sinisalo na problém komunikace se závodníky. Vlednu, kdy jej veslařský svaz angažoval, se zdálo, že půjde opatálii. Kouč to ale řeší. Třeba i tím, že se učí česky.

Finský trenér Veikko Sinisalo (vpravo) se při sobotním vyhlášení nejlepších českých veslařů roku 2009 setkal s legendárním skifařem Václavem Chalupou, který letos uzavřel dlouhou kariéru. foto: Jiří Poláček, VK SlaviaLidové noviny

Párová čtyřka i v těchto dnech brázdí hladinu Vltavy, veslařům navzdory přibývajícímu chladu stékají po tvářích krůpěje potu. "Delši tempo! Vepšedu prodloušit!" vybízí chlapík jedoucí po straně v motorovém člunu.

Veikko Sinisalo se učí rychle.

"Domluvím se švédsky, německy, anglicky, trochu i italsky. Proč bych se nemohl učit česky?" usmívá se pětačtyřicetiletý odborník. K základním povelům v češtině přidal i čísla. "Už má zmáknuté třeba frekvence záběru," přibližuje Tomáš Karas, 34letý doyen posádky.

Čekal Sinisalo, že může v Praze narazit na jazykový oříšek?

"Trochu ano, ještě předtím jsme posádku probírali se šéftrenérem reprezentace Přemyslem Panuškou," pokyvuje hlavou Fin. "S většinou kluků se domluvím, ale vím, že David Jirka, který je jako veslovod velmi důležitý, by se mnou rád mluvil víc, stejně jako já s ním. Zatím, když si chceme povídat o detailech, potřebujeme tlumočníka. On se pokouší mluvit anglicky, já se snažím o češtinu. Ale právě ty detaily – zdraví, výživa, vztahy v rodině či spřáteli, protože složek potřebných k dobrému výkonu je hodně, jsou problém. Nicméně zlepšuje se to, pomáhají ostatní kluci, bude to lepší a lepší," je přesvědčený.

Do českého veslování se snaží vnést i jednu ze svých zásad, totiž že snížení tělesné váhy je první věcí, která plavidlo může zrychlit.

"Kluci to pochopili. Každý ze čtyřky Jirka, Karas, Vitásek, Buzrla měl na srpnovém mistrovství světa v Poznani o dvě nebo tři kila méně, než měla sestava o rok dříve na olympiádě, to dělá deset kilo na loď. A pomocí zdravé výživy pracujeme dál na tom, aby měli minimum tělesného tuku. Tak můžeme víc než smazat tu desetinku, která nás letos dělila od finále," má jasno.

Reprezentace rovná se Dukla apanovaly obavy, zda Sinisalo vloděnici najde pochopení pro týmovou spolupráci. "S koučem veslařů lehkých vah Rudou Kopřivou vytváříme team work. Moje nápady jsou k dispozici i ostatním," říká.

"Konzultuje i s trenérem Ondry Synka Dolečkem a Blechou, který vede nepárovou skupinu, ale detaily si nesdělují," naznačuje šéftrenér veslařů Dukly Filip Koudela.

Deme na vodu!
Před Poznaní v medaili párovky Sinisalo příliš nevěřil. "Věděl jsem, že jsme tři čtyři vteřiny za medailovým tempem, což je vteřina na pět set metrů na dvoukilometrové trati. To ale není rána. Když ty čtyři vteřiny odstraníme, za rok by to mohlo vyjít. Je to velký krok, ale ne nemožný. A přicházejí mladíci, bude konkurence," těší se.

Veslaře oslovuje nikoli jmény, ale přezdívkami. Když zavolá Rohlík, míní mladého Jakuba Housku. Bumbrla je zase Petr Buzrla. A česky Sinisalo zavelí i na začátku tréninku: "Deme na vodu!"

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.