Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Räikkönen se vrací do Ferarri, má jasno finský tisk

Sport

  14:27
PRAHA - Pořád to ještě není oficiální zpráva, leč velkému třesku v F1 je - zdá se - velmi blízko. Podle finského listu Ilta Sanomat už Kimi Räikkönen ví, za který tým bude jezdit v příští sezoně. A není to Lotus, jeho současný zaměstnavatel. Není to ani Red Bull, který byl ještě před měsícem hlavním zájemcem o finského pilota. Naopak, je to Ferrari – tým, ve kterém Räikkönen před šesti lety získal titul mistra světa!

Finský pilot formule 1 Kimi Räikkönen foto: Reuters

O jeho odchodu z Lotusu, jenž mu ne zcela dobře a hlavně pravidelně platí, do Ferrari se spekuluje dva týdny. Původně měl být Räikkönen novou akvizicí Red Bullu, ze kterého po sezoně odchází Mark Webber (končí v F1). Jenže při závodě na Hungaroringu se sešel šéf týmu Red Bull Christian Horner s manažerem Fernanda Alonsa - jezdce Ferrari - a následně Horner přiznal: "Někdy se z ničeho nic objeví možnosti, které by vás ani v nejmenším nenapadly."

A naopak Räikkönenův manažer se objevil v sídle Ferrari. Sám pilot jakékoliv spekulace odmítl komentovat, tvrdil jen, že se rozhodne podle sebe a udělá - navzdory veřejnému mínění - vše, co bude nejlepší pro jeho kariéru.

ČTĚTE TAKÉ

A zmíněný finský deník pak tvrdí, že dle jeho zdrojů je jasné, že Räikkönen půjde do Ferrari. Nahradit tam má právě Alonsa, který je nespokojený s vozem a chce do Red Bullu. Významně o něj stojí i Dietrich Mateschitz, majitel firmy Red Bull, který má ve stáji v podobných záležitostech klíčové slovo.

Stejný list už v roce 2006 s předstihem oznámil první Räikkönenův příchod do Ferrari, má tedy zřejmě dobré zdroje.

Paradoxní je, že 33letý Fin musel po sezoně 2009 Ferrari opustit a uvolnit místo právě Alonsovi. Tehdy však jako odškodné dostal 17 milionů eur a následně další dva roky strávil v rallyeovém mistrovství světa. V roce 2012 se vrátil do F1 v týmu Lotus, ve kterém od té doby vyhrál dva závody. Letos k tomu přidal i pět druhých míst a stejná příčka mu patří i v celkovém pořadí. Lídrem je Sebastian Vettel.

Ve formuli 1 je momentálně volno, pokračuje se až příští víkend na okruhu Spa v Belgii, kde se taky očekává oficiální vyjádření Red Bullu i Ferrari.

Autor: