Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Fischer doufá v návrat na led

Sport

  11:46
DETROIT - Tři týdny po kolapsu při utkání NHL se v pondělí objevil poprvé na veřejnosti hokejový obránce Jiří Fischer. Úřadující mistr světau řekl, že děkuje za záchranu života a doufá v návrat na led.

Jiří Fischer

K hokeji se po srdeční zástavě chce Fischer vrátit. Podle něj i lékařů to však není otázka nejbližších týdnů a vůbec není jisté, zda se někdy vrátí.

"Jsem opravdu moc šťastný, že tady mohu být," řekl Fischer a neubránil se slzám. Jeho projev byl plný emocí. "Není moc lidí, kteří dostanou stejně jako já druhou šanci," děkoval český hokejista, který zkolaboval na střídačce 21. listopadu při zápase s Nashvillem.

Lékaři přivedli pětadvacetiletého hráče zpět k životu s pomocí defibrilátorů. "Je to v zásadě jako znovu nahodit váš počítač," přiblížil novinářům situaci lékař detroitského klubu Tony Colucci.

Fischer strávil v nemocnici dva dny, o týden později však byl kvůli nepravidelnému srdečnímu rytmu znovu hospitalizován.

"Když jsem byl doma, tep se mi zrychloval. Chci mít jistotu, že je všechno v pořádku," vysvětlil Fischer. Na kliniku dochází pravidelně na kontrolu a užívá léky.

Na kolaps si český bek nevzpomíná, když o něm hovořil, utíral si slzy a vzlykal. "Nepamatuju si, jak jsem se na střídačce zhroutil. Ani na nikoho kolem a na to, jak se mi snažili zachránit život. Ani na sanitku. Ale od chvíle, kdy jsem přijel do nemocnice, mi všechno připadá, jako by se to stalo včera," popsal.

Včerejší zápasy NHL
Dominik Hašek pomohl v pondělí dvaadvaceti zásahy Ottawě k vítězství 6:2 na ledě Colorada. Hosté ale rozhodli o svém triumfu až čtyřmi góly v poslední třetině, z toho tři vstřelili v rozmezí od 54. do 56. minuty. Na ten poslední přihrál Brandonu Bochenskimu Václav Varaďa.

V Torontu pomohl Tomáš Kaberle gólem k vítězství 3:2 nad Anaheimem. V dresu
hostů si asistenci připsal Petr Sýkora. V Denveru se blýskl třemi gólovými přihrávkami kapitán Ottawy Daniel Alfredsson, branku a dvě přihrávky zaznamenal Dany Heatley.

Naopak kvůli zranění třísla se do hry nemohl zapojit Jason Spezza, s 43 body třetí nejproduktivnější hráč ligy. "Víme, že máme dost velmi schopných hráčů, kteří umějí dávat góly. Tenhle tým je spolehlivý," řekl novinářům Hašek, který Ottawu podržel skvělými zákroky hlavně v prvních dvou třetinách.

V té poslední už se tolik činit nemusel, domácí se dostali jen k pěti střelám a ty český gólman zneškodnil. Kaberle vstřelil svůj druhý gól v sezoně a dosáhl ho v přesilové hře.

Anaheim na vyloučení nakonec doplatil, protože v oslabení inkasoval i rozhodující trefu od Alexe Steena. "Snad se nám ty přesilovky zase začaly dařit," řekl Kaberle. 

Mezi nejagilnější hráče hostů patřil útočník Petr Sýkora, jehož výměna z klubu je na spadnutí. Odehrál přes dvacet minut a třikrát vystřelil a připsal si přihrávku na gól Teemu Selänneho.

Švédské duo Zetterberg - Lidström dovedlo Detroit v jubilejním 1000. zápasu v Joe Luis Areně ke dvěma bodům za vítězství 3:1 proti Pittsburghu. Utkání sledoval i český obránce Jiří Fischer.

Hosté v zápase předvedli pouhých 17 střel na branku a i díky tomu Red Wings vyhráli teprve třetí zápas z posledních deseti. "Nebylo to z naší strany nejoptimálnější, ale k vítězství jsme došli i tak," zhodnotil duel autor dvou gólů Henrik Zetterberg.

Toronto - Anaheim 3:2 (1:1, 2:1, 0:0)
Branky: 9. Wellwood, 24. T. Kaberle, 32. Steen - 17. R. Niedermayer, 35. Selänne (Sýkora).
Střely na branku: 27:29. Diváci: 19.401.
 
Detroit - Pittsburgh 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Branky: 11. a 37. Zetterberg, 47. Lidström - 60. Recchi.
Střely na branku: 39:17. Diváci: 20.066.
 
Colorado - Ottawa 2:6 (1:1, 1:1, 0:4)
Branky: 5. Svatoš, 34. Brisebois - 12. Fisher, 36. Schubert, 46. Heatley, 54. Eaves, 55. Smolinski, 56. Bochenski (Varaďa).
Střely na branku: 24:31. Diváci: 18.007.

Dominik Hašek odchytal v brance Ottawy celý zápas, kryl 22 střel, úspěšnost zásahů měl 92 procent.

Autoři: ,