130 let

Jiří Fischer

Fischer zkolaboval na střídačce Detroitu

Sport
  •   20:15
DETROIT - Český hokejový obránce Jiří Fischer z Detroitu zkolaboval v utkání NHL na střídačce a duel s Nashvillem zůstal nedohrán.

Pětadvacetiletý zadák dostal po srdečním kolapsu okamžitě první pomoc, od převozu
do nemocnice je ale už ve stabilizovaném stavu. Dvanáct hodin po hráčově zhroucení informovalo vedení klubu na tiskové konferenci, že se Fischerovi daří dobře. Již krátce po převozu jej navštívili spoluhráči, s nimiž hokejista komunikoval a žertoval.

Fischera postihl na domácí střídačce kolaps sedm a půl minuty před vypršením úvodní dvacetiminutovky. Stalo se to i před zraky reprezentačního trenéra Aloise Hadamczika a generálního manažera Zbyňka Kusého, kteří jsou v zámoří na inspekční cestě.

Týmový lékař Tony Colucci okamžitě přistoupil k oživovacím pokusům. "Jeho srdce se zastavilo. Pomocí masáže srdce a defibrilátoru Jiřího resuscitovali," řekl trenér Detroitu Mike Babcock. Zápas byl za stavu 0:1 přerušen a nakonec po 40 minutách
čekání odložen.

Tiskový mluvčí Red Wings John Hahn poté uvedl, že zadáka už v nemocnici navštívili spoluhráči a trenéři. Hokejista se všemi komunikoval, byl veselý a měl dobrou náladu. Nyní jej čeká série testů a minimálně dvoudenní pozorování. "Ze zpráv z nemocnice
jsme pochopili, že Jiří je a bude v pořádku," řekl Babcock.

"Bylo to pro nás všechny těžkých dvanáct hodin, nejdůležitější zprávou je, že se mu daří velmi, velmi dobře," uvedl na dnešní tiskové konferenci generální manažer Ken Holland.

Podle klubového lékaře Colucciho nemá cenu spekulovat o příčinách srdečního selhání. Fischer zůstane v nemocnici na pozorování, poté by doktoři měli vědět více. "Teď o tom nemá cenu spekulovat. Počkáme na další testy, ty dosavadní neukázaly žádnou odchylku. Zatím je těžké říci, kdy bude moci znovu hrát," dodal Colucci.

Fischerovi spoluhráči byli z celé situace šokováni. "Otočil jsem se a najednou vidím, jak Jirka padá k zemi," popsal inkriminovaný moment kapitán Red Wings Steve Yzerman. "Vůbec jsme nevěděli, co se děje," dodal.

Pětadvacetiletý hokejista byl z ledu odvezen na nosítkách i po boku přítelkyně Avery, kterou po ledě doprovázel Brendan Shanahan. "Byla velice ustrašená. Chtěla být za každou cenu s ním," řekl Shanahan.

Krušné chvíle prožili i rodiče hokejisty, který dělal první krůčky na berounském zimním stadionu. Záhy si ale mohli oddechnout, měli totiž informace přímo z Detroitu a později dokonce už telefonicky se synem hovořili. "Zůstává v nemocnici napojen na přístrojích, které sledují jeho stav. Předpokládám, že se za ním co nejdříve vydáme," řekl hráčův otec Jiří Fischer.

Fischerův nynější problém se srdcem není jeho prvním. Už v roce 2002 lékaři u mistra světa a vítěze Stanleyova poháru zjistili srdeční vadu. Tehdy během testů před sezonou ukázal elektrokardiogram mírnou odchylku od normálu. Fischer pak vynechal dva dny tréninku a dalšími testy prošel. 

"Jde pouze o malou abnormalitu. Není to nic, co by mi mělo bránit v hraní," řekl v té době novinářům. Jeho srdce bylo větší, než je obvyklé. "Nemám z toho strach. Hlavně jsem se bál, že bych kvůli problémům musel přestat hrát hokej," dodal tehdy Fischer.

Fischerův kolaps se nedotkl jen jeho detroitských spoluhráčů, ale i Predátorů, především českého tria Tomáš Vokoun, Martin Erat, Marek Židlický. "Nikdy jsem nebyl blízko u něčeho takového. Nemělo cenu pokračovat v zápase, ukončení bylo správným rozhodnutím. Priority jsou někde úplně jinde," řekl listu The Tennessean gólman Vokoun, Fischerův spoluhráč ze zlatého šampionátu ve Vídni.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz