Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Floorball: Již po desáté slaví Tatran

Sport

  8:51
PRAHA - Extraliga ve floorballu jednoznačně patří teamu Tatran Střešovice, který již desátým vítězstvím za třináct let opět potvrdil své kvality. Na pomyslném trůně se po vítězství nad ostravskými FBC Pepino ocitá již po šesté v řadě.
Floorball - ilustrační foto.

Floorball. foto: Reprofoto

Ve finále kraloval pošesté za sebou a počtvrté po sobě přisoudil ostravskému FBC Pepino pouze stříbrné medaile.

Vedle Tatranu připadl mistrovský pohár v ČR jen trojnásobným šampionům z Vítkovic (1996-97 a 2000). Tatran, jasný vítěz základní části a nejlépe střílející (147 gólů) i bránící tým (79 gólů) v extralize, neponechal v play off nic náhodě.

Ve čtvrtfinále přešel pražský Techtex přes havířovské Torpedo (3:1) a po šokující úvodní semifinálové prohře s Future 3:8 zvítězil i v této sérii (3:1). Stejným poměrem skončila dnes pro Střešovice rovněž finálová série.

Tahouny výběru kouče Zdeňka Skružného byli letos zejména zkušený gólman Tomáš Kafka a zahraniční posila Johan Von der Pahlen.

Šikovný Švéd, který si jako jeden z mála v ČR vydělává florbalem, obsadil při absenci kanonýra Michala Jedličky druhé místo v kanadském bodování soutěže (47 bodů) za
mladoboleslavským Petrem Novotným.

Zdatně si počínali i veteráni Juraj Šádek s Vladimírem Fuchsem, "exklokan" Martin Hozman a další. Souboje Pepina s Tatranem jsou v posledních letech klasikou, která nevyznívá pro Ostravany dobře.

Oba kluby se v play off setkaly celkem v sedmi sériích. Ani v semifinále 2000 a 2002, ani v pěti rozhodujících duelech roku se ale neradovalo FBC - mezi fanoušky se otevřeně hovořilo o
pepinovském "prokletí".

Tatran Střešovice je naopak domácí florbalovou legendou: deset triumfů hovoří za vše. K titulům přidal i dvojici stříbrných medailí (1997 a 2000), pouze v třetím ročníku soutěže (1996) se musel spokojit s bronzem.

Roku 1999 dominoval i prestižnímu mezinárodnímu turnaji Czech Open, loni v prosinci vyhrál premiérově domácí Pohár ČFbU. Střešovice jsou též pravidelným reprezentantem v PMEZ, kde v letech 1994, 1999 a letos obsadily čtvrté místo.

Oddíl těží z bohaté mládežnické základny a úspěchy se pyšní i ženské družstvo  "tatranek" (mistryně ČR 1995-99).
Autoři: ,