Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Florbal získal uznání MOV

Sport

  12:31
PRAHA - Florbal udělal krok k tomu, aby se v budoucnu mohl snažit o zařazení do programu olympijských her. Během mistrovství světa mužů v Ostravě a Praze získal rychle se rozvíjející sport uznání Mezinárodního olympijského výboru, který nyní bude sledovat jeho další vývoj.
Florbal - ilustrační foto.

Florbal - ilustrační foto. foto: Lidové noviny

"Florbal a olympiáda je náš velký sen. Je pravda, že nás čeká ještě velký kus práce, ale ve čtvrtek Mezinárodní olympijský výbor udělal první velký krok. Florbal získal uznání MOV, což je takové nutné rozhodnutí pro to, aby se začal intenzivně snažit dostat se do programu olympijských her," řekl novinářům prezident České florbalové unie Filip Šuman.

Naděje si prý může dělat florbal až někdy okolo roku 2020. "Mezinárodní olympijský výbor začne od nynějška pravidelně vyhodnocovat vývoj florbalu.

Myslím si, že samozřejmě nikoliv v nejbližších letech, ale v nějakém desetiletém horizontu by se olympiáda a florbal mohly stát skutečností," uvedl Šuman, který byl v sobotu v Praze znovu zvolen do rady mezinárodní federace IFF. "Víme, že konkurence je obrovsky tvrdá. Na olympiádu se snaží zatím marně dostat sporty jako ragby. Florbal má před sebou dlouhou cestu, ale pokud by se rozvíjel tak, jako posledních deset let, tak to určitě není beznadějná snaha." IFF byla založena v roce 1986. V současné době hraje florbal téměř 300 tisíc registrovaných hráčů a asi 1,9 milionu dalších rekreačně. Rozšíření základny ve světě je jednou z hlavních podmínek možného boje o olympiádu.

"Současných skoro padesát zemí nestačí, i když už přibývají i africké.

Potřebujeme se dostat někde mezi sedmdesáti a osmdesát členských zemí, což bude asi šest, sedm let trvat," prohlásil Šuman.

Další nutností je větší vyrovnanost světové špičky. "Rozhodně potřebujeme, aby boj o medaile byl otázkou pěti, šesti zemí. Určitě je potřeba florbal trošku zprofesionalizovat i na úrovni hráčských podmínek, protože potom do sportu přijdou větší finance. Nebudeme si zastírat, že olympiáda je i o financích," doplnil.

Snahu o větší rozšíření florbalu ve světě potvrzuje nový systém mistrovství světa. Na příští šampionát mužů ve Finsku v roce 2010, který bude rozšířen ze současných deseti účastníků v elitní kategorii na šestnáct, se kvalifikuje z letošního MS přímo jen osm zemí. O zbývající místa se bude bojovat v kontinentálních kvalifikacích.

"Každý kontinent obdrží kvótu, podle toho kolik členů má a kolik se přihlásí zemí k účasti. Tentokrát si přímou účast zajistilo sedm nejlepších celků z divize A a vítěz z divize B. Jak to bude do budoucna, se neví a ještě se to bude vyhodnocovat," řekl Šuman. Sám bude prosazovat, aby musely do kvalifikací všechny země. "Kvalifikační turnaje by pak byly velkou přehlídkou mezinárodního florbalu. Když třeba do Španělska přijede Švédsko, tak výsledek se dá asi tušit, ale rozhodně to bude velkou propagací pro místní florbal." Ve vedení IFF bude na plánech florbalu v nejbližších dvou letech pracovat v sobotu znovu zvolený prezident Tomas Eriksson ze Švédska. V radě IFF zůstali vedle Šumana také Švéd Per Jansson, Fin Risto Kauppinen a Švýcar Renato Orlando, nově byli zvoleni Hans Botman z Nizozemska a Stephen King z Austrálie.

Autoři: ,