Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Florbalisté jdou do boje o medaili

Sport

  15:34
PRAHA - Na vrchol mistrovství světa florbalistů se chystá pražská O2 Aréna. Čeští reprezentanti se už v sobotu pokusí dotáhnout do konce svou medailovou misi, sen si mohou splnit v semifinálovém klání s favorizovaným Finskem. Ve druhém souboji o finále budou Švédové hájit svou neporazitelnost na světových šampionátech proti Švýcarům.

Naposledy Češi vypráskali Italy. foto: ČTK

Na vrchol mistrovství světa florbalistů se chystá pražská O2 Aréna. Čeští reprezentanti se už v sobotu pokusí dotáhnout do konce svou medailovou misi, sen si mohou splnit v semifinálovém klání s favorizovaným Finskem. Ve druhém souboji o finále budou Švédové hájit svou neporazitelnost na světových šampionátech proti Švýcarům.

Finové jsou favorité, jejich hlavním cílem je sesadit z trůnu Švédy. Proti české reprezentaci z 18 zápasů prohráli jen jediný a dvakrát skončil duel remízou. "My můžeme jenom překvapit. Podle mě nikdo z finské veřejnosti nepředpokládá, že by mohli prohrát. Valná většina hráčů si myslí, že to sice nebude úplně v klidu, ale zvládnou to," řekl novinářům trenér Zdeněk Skružný.

Právě v tom spatřuje příležitost. "I když je trenéři budou upozorňovat a připravovat na to, je v tom myšlení naše velká šance, že se to může povést," podotkl kouč. V současné chvíli je na sobotu prodáno do O2 Arény deset tisíc vstupenek, dalších pět tisíc je v prodeji.

O sestavě v poli už mají hráči jasno. Na lavičce zůstanou obránce Tomáš Trnavský a útočníci Petr Novotný a Vojtěch Skalík. Otázka gólmana zatím zůstává týmu i veřejnosti utajena. "Pozdrželi jsme to rozhodnutí, ale vnitřně jsem na devadesát procent rozhodnutý," prohlásil Skružný. Zjišťoval i názory dvou zkušených hráčů, kteří zároveň ve svých klubech působí i v trenérské roli - Radima Cepka a Tomáše Trnavského.

Není ale podle něj až tak důležité, jestli bude stát v brance zkušený třicetiletý Tomáš Kafka, nebo o devět let mladší David Rytych. "Oba to zvládnou a ustojí, oba tým přijme a pomůže jim, aby na ně šlo co nejméně střel," myslí si trenér.

Vyjmenoval silné stránky obou kandidátů. "Tomáš má zkušenosti, relativně v klidu by zvládl tu atmosféru v hale." Podle statistik z posledních let však prý zase vycházel v zápasech s Finy lépe Rytych. "Vždycky, když chytal proti nim, tak to bylo solidní utkání. Jeho výhoda je, že je blázen do finského florbalu a zná detailně jejich hráče. Je obrovsky motivovaný, jednou by chtěl chytat ve Finsku. Otazník je psychika, jak to ustojí," prohlásil Skružný.

Jedinou výhru zaznamenal český tým v roce 2002 v Helsinkách v základní skupině MS, kdy porazil Finy 4:3. "Tam byla naše efektivita skoro stoprocentní, podařilo se nám v obraně odolávat a bylo krásné je porazit," řekl produktivní obránce Daniel Folta. "Mají letos našlapaný tým, možná o malinko lepší než Švédové. Je to ale relativní. Oni do toho půjdou na sto procent. Pro nás bude nejdůležitější jako ve skupině se Švédy, aby nám neutekl nástup." Kapitán Cepek si se svou pětkou udělal ještě speciální přípravu na videu.

"Bude to hodně těžké, ale nebude to nemožné. Bude záležet na každém detailu, musíme být připravení, protože může rozhodnout opravdu maličkost," podotkl Cepek, který byl u všech čtyř vzájemných zápasů na MS, z nichž Češi prohráli jen dva. "My jsme na šampionátech proti nim více motivovaní než v přípravných zápasech. Požene nás celá hala, což budou body pro nás, bude pro Finy těžší se prosazovat. Víme, že musíme sežrat každý balónek, který poletí na naši bránu," dodal Cepek.

Český tým si dnes dopoledne poprvé v O2 Aréně zatrénoval, v podvečer má ještě uzavřený trénink. "Na první trénink zapomněli maséři s vedoucím týmu převleky, museli jsme si půjčit zápasové dresy. Byl to takový rozkoukávací trénink, večer už bude více soustředěný, zahrajeme si, řekneme si taktické věci, vyzkoušíme přesilovku a oslabení," přiblížil program Skružný.

Semifinálový duel se hraje od 16:10. O bronz se hraje v neděli od 13:10 a finále začne o tři hodiny později. Na finálový den je zatím prodáno 12.500 vstupenek a ve volném prodeji jich zbývá dva a půl tisíce. Hráči se těžší, že bude skvělá atmosféra jako v základní skupině v ostravské ČEZ Aréně.

"Působí to tu opticky menší než v Ostravě, přitom je tu asi o sedm, osm tisíc větší kapacita. Je to větší kontakt s diváky, jsou jen asi pět metrů od hřiště," dodal Folta.

Pravděpodobná sestava České republiky: Rytych (Kafka) - Garčar, Jakůbek, Chrápek, Nesměrák, Folta, Slaný - Ostřanský, Cepek, Kožušník - Sikora, Fridrich, Zálesný - Sladký, Fojta, Richter.

Autoři: ,