Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Florbalisté Tatranu ve finále Poháru padli, nestačili na Helsinky

Sport

  18:50
MLADÁ BOLESLAV - Florbalisté Tatranu Střešovice své tažení na Poháru mistrů v Mladé Boleslavi až k triumfu nedotáhli. Ve finále dnes podlehli SSV Helsinky 3:4, když po druhé třetině prohrávali 0:4. Brankář David Rytych v dresu finského šampiona se stal první Čechem, který má zlato z pohárové soutěže nejlepších klubů světa. Střešovice druhým místem vyrovnaly historický úspěch, jehož dosáhly loni v Lotyšsku Vítkovice.

Florbalisté Tatranu děkují divákům foto: ČTK

V ženské kategorii triumfovaly florbalistky Djurgaardenu, které ve finále zvítězily nad finským SC Classic s českou brankářkou Danielou Kreisingerovou 9:5. Suverenitu potvrdila i nejproduktivnější hráčka turnaje v dresu stockholmského klubu Emelie Lindströmová, která se zaskvěla čtyřmi góly a dvěma asistencemi.

Helsinky ovládly čtvrtý turnaj v řadě

Švédky i v nové podobě klubové soutěže upevnily svou nadvládu, tamní klub opanoval již čtrnáctý z devatenácti turnajů a zároveň čtvrtý za sebou. Hráči SSV Helsinky navázali na svůj úspěch z roku 2009 a postarali se o teprve čtvrté vítězství jiného než švédského klubu. Poprvé od Mezinárodní florbalové federace získaly úspěšné celky prémie. Vítězové dostali odměnu ve výši 10 tisíc eur (250 tisíc korun), poražení finalisté polovinu.

V mužském finále, které bylo soubojem brankářů české reprezentace, prokazoval v úvodu své umění především Kafka, jenž kryl několik šancí favorita, zatímco Rytych moc práce neměl. Jenže ve 23. minutě jinak výborně chytající gólman Střešovic chyboval a jeho špatné postavení u pravé tyče využil z úhlu Strömsten.

All Star tým turnaje

All Star tým: David Rytych - Tero Tiitu (oba SSV Helsinky), Milan Garčar - Marek Vávra (oba Střešovice), Mika Kohonen (Storvreta), Juho Järvinen (SSV Helsinky).

Nejužitečnější hráč: Juho Järvinen.

V dalším průběhu druhé části potvrdil tým z finské metropole svou sílu. Hned za 49 vteřin zakončil úspěšně kombinaci Petri Halonen. Po marné snaze Tatranu o zkorigování stavu se prosadili ještě Järvinen, s devíti góly nejlepší střelec turnaje, a Tiitu. Český mistr se ale nevzdal. Díky trefám Richtra, Ondruška a Tomáše Vávry už do 48. minuty snížil na rozdíl jediného gólu, ale přes urputnou snahu už vyrovnat nedokázal.

Djurgaarden dominoval mezi ženami

V ženském finále Kresingerová několikrát Classic podržela, ale Djurgaarden díky gólům Andreasonové a Lindströmové získal i tak brzy vedení 2:0. Česká gólmanka si po řadě úspěšných zákroků vybrala slabší chvilku ve 26. minutě utkání a znovu Andreasonová snadno zvýšila. V polovině utkání sice snížila v přesilovce Luomaniemiová, ale ještě v druhé části dovršila hattrick Lindströmová a upravila na 5:1.

Classic dokázal snížit na 4:5, ale zase zaúřadovala Lindströmová, která se nejdříve po chybě soupeřek při střídání trefila počtvrté a vzápětí připravila gól pro Dahlerusovou. Lindströmová si vylepšila bilanci na 17 bodů za 12 branek a pět asistencí ze čtyř zápasů.

"Cítím teď zklamání. Devět branek je moc, špatně se to rozdýchává, ale časem mi dojde, co jsme dokázaly. Druhé místo na Poháru mistrů se může povést jednou za život," řekla novinářům Kreisingerová. Její tým snížil na rozdíl jediné branky, ale pak doplatil na chybu.

"Byla škoda, že jsme špatně střídaly, to byl výpadek a nemělo se to stát. S tím se nedá hrát ve finále proti Švédkám. Kdybychom podaly optimální výkon, tak jsme s nimi srovnatelné. Nebyly jsme asi koncentrované, měly jsme strach, nebo nevím... Já jsem měla spoustu výpadků, holky taky," litovala brankářka, která se dostala do All Star týmu turnaje.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!