Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Florbalistky na bronz nedosáhly, se Švýcarskem padly v prodloužení

Sport

  12:16
OSTRAVA - České florbalistky prohrály v souboji o třetí místo na mistrovství světa v Ostravě se Švýcarskem 3:4 v prodloužení a neobhájily historický bronz ze St. Gallenu z roku 2011. Před rekordní návštěvou historie světových šampionátů žen 5021 diváků rozhodla v čase 67:19 Silvana Nötzliová.

Smutek českého týmu. foto: MF DNES - Adolf Horsinka

"Je to velké zklamání. Bylo to o tom, že jsme naši hru začaly hrát až ve třetí třetině. Začaly jsme dávat góly, ale to bylo pozdě," uvedla útočnice Eliška Krupnová, která v 50. minutě trefou na 3:3 zařídila prodloužení. V něm ale slavilo podobně jako na mužském světovém šampionátu v roce 2008 v Praze Švýcarsko.

Švýcarky oplatily týmu trenérů Karolíny Šatalíkové, Markéty Šteglové a Michala Jedličky dva roky starou prohru a stejně jako na minulém šampionátu zůstal výběr pořádající země mimo stupně vítězů.

Tým kouče Saschi Brendlera, který se jako člen trenérského štábu podílel na stříbru českých florbalistů na MS v roce 2004 ve Švýcarsku, od St. Gallenu porazil Češky už podeváté za sebou. "Dneska vyhrál šťastnější tým a to jsme byli my. Bylo to podobně jako v roce 2011, kdy to byla Česká republika," okomentoval Brendler odplatu za minulou prohru na domácí půdě.

Konečné pořadí

1. Švédsko, 2. Finsko, 3. Švýcarsko, 4. ČR, 5. Lotyšsko, 6. Norsko, 7. Polsko, 8. Německo, 9. Slovensko, 10. Rusko, 11. Dánsko, 12. Austrálie, 13. Kanada, 14. Maďarsko, 15. Japonsko, 16. Korea.

Skóre zápasu otevřely Švýcarky v 25. minutě při vyloučení Žůrkové, když po střele Rüttimanové dorazila míček do odkryté branky Bärtschiová. Český tým svou početní výhodu při trestu Rüttimannové nevyužil a ve 32. minutě soupeřky zvýšily. Brankářka Schmidová výhozem našla Stellaovou, která se prosadila v souboji s Čapkovou a z otočky zamířila přesně k levé tyči. Domácí výběr pak odolal v dalším oslabení.

Po 44 vteřinách třetí třetiny při trestu Nötzliové snížila do odkryté branky Dominika Šteglová a ve 44. minutě vyrovnala Halfarová. Další šance měly Paulovičová a Krupnová, ale do vedení šly po tečované střele Kernové znovu Švýcarky. V 50. minutě bylo opět vyrovnáno, osamocená Krupnová prostřelila Schmidovou mezi nohy.

Drama pokračovalo, v 57. minutě Dominika Šteglová při signalizovaném vyloučení trefila pravou tyč. V oslabení ale zahrozily Nötzliová ze standardní situace a Ulberová. Na druhé straně netrefila skákající balonek do prázdné branky Bočanová.

V nastavení nejdříve domácím hráčkám pomohla po dorážce Putziové tyč, ale Nötzliová po trestném úderu sebrala českému týmu naději na druhou medaili v historii.

Zleva Iveta Hyršlová, Lucie Paulovičová (obě ČR) a Flurina Martiová (Švýcarsko).

"Už nevím, jak jinak to říct. Řekly jsme si, že Silvana nebude střílet. Ještě když byla ta standardka, snažila jsem se na holky zařvat, že bude střílet ona, ale bylo to k ničemu," řekl brankářka Jana Christianová na adresu švýcarské obránkyně, která dala českému týmu obě branky při prohře 1:2 v základní skupině.

Mrzelo to i trenérku Karolínu Šatalíkovou. "Co říct k tomu prodloužení? Jediná hráčka, na kterou upozorňujeme... I kdyby jí měly balón rozkousat, tak ji musí zastavit. Stejně nám ten gól dala, jsme z toho zklamané hodně," prohlásila Šatalíková, která končí u národního týmu stejně jako další Markéta Šteglová.

Té se nelíbila situace, kterou před rozhodující trefou odpískaly Sandra Anderssonová a Therese Jensenová. "Podle mě se obranný odkop nepíská. Přišlo mi, že rozhodčí měly zvláštní metr a z mého pohledu zápas nezvládly. Nevím, jak se dělá nominace, ale tyhle rozhodčí nemají žádné zkušenosti. V boji o bronz takovému nasazení nerozumím. Ale samozřejmě, zápas jsme si prohrály samy," uvedla Markéta Šteglová.

Zlato získaly Švédky

Florbalistky Švédska potvrdily svou suverenitu a porazily ve finále mistrovství světa v Ostravě Finsko 5:1. Tým trenéra Curta Söderströma usedl na trůn počtvrté za sebou a na celkově devátém světovém šampionátu získal už šesté zlato.

Čtyřmi body za hattrick a jednu asistenci se zaskvěla ve finále Anna Jakobssonová. Finky se musely spokojit stejně jako před dvěma roky v St. Gallenu se stříbrnou medailí.

Mistrovství světa florbalistek v Ostravě

O 3. místo: ČR - Švýcarsko 3:4p (0:0, 0:2, 3:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 41. D. Šteglová (A. Bočanová), 44. Halfarová (Krupnová), 50. Krupnová (Urbánková) - 25. Bärtschiová (Rüttimann), 32. Stellaová (Schmidová), 48. Kernová, 68. Nötzliová (Martiová). Rozhodčí: Anderssonová, Jensenová (obě ČR). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. Diváci: 5021.

Sestava ČR: Christianová - Krupnová, Jílková, Černá, Čapková, Halfarová, Niemcová - Jarolímová, Urbánková, D. Šteglová - Hašová, H. Sládečková, Hyršlová - Žůrková, Paulovičová, Vojáčková - od 41. navíc A. Bočanová. Trenéři: Šatalíková, M. Šteglová a Jedlička.

Finále: Švédsko - Finsko 5:1 (0:0, 2:0, 3:1)

O 5. místo: Lotyšsko - Norsko 4:3p (0:2, 1:1, 2:0 - 1:0).

Autoři: ,