Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Florbalové kokosy na sněhu. Pobřeží Slonoviny odehrálo kvalifikaci o MS se skóre 1:112, doma trénují na písku

Sport

  5:00
Poprad - Kvalifikace o postup na mistrovství světa se poprvé v historii zúčastnil také africký tým-Pobřeží Slonoviny. Evropskou část kvalifikace odehrálo při skóre 1:112 se sedmičlenným kádrem, ostatním hráčům totiž kvůli vízům nebylo na Slovensko dovoleno odcestovat. Mezinárodní florbalová federace (IFF) jejich výsledky nakonec nezapočítala a „Sloni“ své zápasy odehráli pouze jako přátelská utkání.

Florbalová reprezentace Pobřeží Slonoviny. foto: floorball.sportReprofoto

Pobřeží Slonoviny bylo zařazeno do kvalifikační skupiny C, kterou hostí slovenský Poprad. V úvodním duelu Afričané obdrželi 51gólový debakl od Švýcarska, podobné to bylo i ve dvou zbylých zápasech.

S Ruskem 0:42, s Belgií 1:19. S Itálií pak Afričané odehráli cvičný zápas, který skončil 2:25.

Během probíhající kvalifikace vydala IIF zprávu, že výsledky Pobřeží Slonoviny nebudou započteny do kvalifikační skupiny.

Florbalisté Pobřeží Slonoviny se rozehrávají na náměstí v Popradu.

„Je nešťastné, že Pobřeží Slonoviny nemá na kvalifikaci svůj kompletní tým. IFF i přesto považuje za velmi pozitivní pro budoucnost florbalu v Africe, že sem hráči přicestovali, aby se přesvědčili o tom, co účast na takové akci skýtá. Pobřeží Slonoviny je hybnou silou vývoje florbalu v západní Africe,“ řekl generální sekretář IFF John Liljelund.

Důvod?

Národní tým „Slonů“ dorazil na Slovenskou se sedmi hráči, ostatní členové nemohli odcestovat kvůli problémy se získáním víz. Aby mělo Pobřeží Slonoviny alespoň jednoho hráče na střídání, musel navléknout brankářskou výstroj Marcel Wadja, který je prezidentem svazu.

„IFF rovněž připravuje změnu v soutěžních předpisech. Týmy, účastnící se oficiálních akcí pod hlavičkou IFF, budou muset čítat minimálně 12 hráčů,“ dodal Liljelund.

Trénink na písku

Na účast Pobřeží Slonoviny v kvalifikaci přispívali přes crowdfundingové portály lidé z celého světa. Na dresy,hokejky a míčky chodily šeky v horizontu 10 až 200 euro (250-6300 korun).

Ve své vlasti reprezentační výběr musel trénovat na písku, v Popradu pak žil tým v nízkorozpočtových apartmánech, kde si hráči museli sami vařit.

Švýcarští florbalisté například celou situaci vzali s nadhledem a se „Slony“ se po vzájemném utkání vyfotili, našli se ale i kritici. „Sakra, lidé z IFF, jak se vám to povedlo? Proč chcete, aby Pobřeží Slonoviny hrálo evropskou kvalifikaci v počtu 6+1? To už není sport, ale i fyzické i duševní ponižování,“ nechal se slyšet dvojnásobný mistr světa Peter Kotilainen.

Nejlepším hráčem Pobřeží Slonoviny se stal 16 letý Henry Oga, který vstřelil všechny tři branky na Slovensku.

Autor: