Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Formule 1 dostala zelenou. Červencová Velká cena Rakouska splňuje všechny požadavky k zahájení

Sport

  17:19
Spielberg - Startu sezony formule 1 během prvního a druhého červencového víkendu ve Spielbergu už nic nebrání. Rakouská vláda dnes dala pořadatelům zelenou, poté co ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že hygienická koncepce konání Grand Prix splňuje veškeré požadavky zohledňující aktuální opatření v boji s šířením koronaviru. Uvedla to agentura APA.

Formule 1, Velká cena Velké Británie, Silverstone: Lewis Hamilton v obležení fanoušků. foto: Reuters

O Velké ceně Rakouska se delší dobu spekuluje jako o zahajovacím závodě sezony, jejíž program zdecimovala pandemie nemoci covid-19. Vedení F1 dosud nouzový kalendář nezveřejnilo. Na Red Bull Ringu by se měly jet dva závody 5. a 12. července.

„Po detailním rozboru odborníků vyhovuje koncepce z pohledu ministerstva zdravotnictví nárokům v časech korony,“ uvedl rakouský ministr zdravotnictví Rudolf Anschober v prohlášení.

K základním opatřením bude patřit testování všech účastníků a členů týmů na koronavirus ještě před cestou do Rakouska a jejich izolace. Dopravit se do země mají charterovými lety na nedaleké vojenské letiště v Zeltwegu, aby maximálně zkrátili cestování po Štýrsku.

Lewis Hamilton slaví šestý tiul
Němec Sebastian Vettel z Ferrari při Velké ceně Francie.

Jak uvedla APA, s ohledem na postupné uvolňování vládních opatření není nakonec vyloučena ani přítomnost diváků na okruhu, byť ve velmi omezeném rozsahu a jen v řádu stovek. To ale vyloučil poradce domácí stáje Red Bull Helmuth Marko, koncepce podle něj s přítomností fanoušků nepočítá.

Mistrovství světa v královské motoristické třídě mělo začít v březnu, ale zahajovací Velká cena Austrálie byla těsně před začátkem tréninků odvolána. Následně bylo zrušeno či odloženo už deset závodů. Původní kalendář obsahoval 22 Grand Prix, bez náhrady z něj už vypadly po Melbourne také Velké ceny Monaka, Francie a naposledy Nizozemska.

Vedení šampionátu pracuje na nouzovém kalendáři, který by mohl obsahovat až patnáct Velkých cen. Zpočátku má být centrem Evropa, po rakouských závodech má podle nouzového scénáře přijít na řadu 19. července maďarská Grand Prix a následovat by mohly dva závody v Silverstonu (2. a 9. srpna) a po jednom v Barceloně (16. srpna), ve Spa-Francorchamps (30. srpna) a v Monze (6. září). Pak by se měla formule 1 přesunout do zámoří, finále má v prosinci hostit Abú Zabí.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...