Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Formule 1 v polovině sezony: úspěšný Ricciardo i zotavující se Schumacher

Sport

  12:45
PRAHA - Formule 1 má za sebou první polovinu sezony a teď si bere měsíční pauzu. Jakých ale bylo prvních 11 závodů a jaká pozitiva zatím ročník přinesl? Sportovní redakce jich vybrala pět a přidala k němu jedno bonusové plus, které se týká Michaela Schumachera.

Daniel Ricciardo na stupních vítězů. foto: ČTK/AP

Ricciardo. Být z Austrálie a jít do týmu Red Bull? Kdekdo čekal, že Daniel Ricciardo dopadne jako jeho předchůdce Mark Webber a stane se jen Vettelovým věrným sluhou, jemuž se smůla lepí na paty. Jaký omyl! 25letý Ricciardo dokázal čtyřnásobného šampiona hned v osmi závodech porazit a jako jediný zatím "ukradl" vítězství Mercedesu, když triumfoval v Kanadě a v neděli v Maďarsku. Chválí ho Alonso a i Vettel přiznává: "Je velkým překvapením."

Suverénní Mercedes. Po neděli je jasné, že vůz W05 Hybrid nebude statisticky tím nejdominantnějším v historii F1, i tak tenhle monopost navzdory občasným mouchám září. Prokázal to už v předsezonních testech, teď z 11 závodů vyhrál 9 a ani jednou pilot Mercedesu nechyběl na stupních vítězů. Triumf v Poháru konstruktérů už mu jen těžko unikne, vždyť před Red Bullem vede o 174 bodů. A titul mezi jednotlivci? Rosberg, či Hamilton. Nebo snad ne?

Williams a Bottas. Loni jedna z nejtradičnějších stájí získala jen pět bodů, letos díky motorům Mercedes je to už 27krát tolik! Ovšem za proměnou nestojí ani tak ostřílený Felipe Massa, nýbrž další "produkt" skvělé finské motoristické školy Valtteri Bottas. Už třikrát stál na stupních vítězů.

ČTĚTE TAKÉ

Body pro "otloukánky". Do F1 přišly v roce 2010, jenže za čtyři sezony nezískaly ani bod a jeden z trojice nových týmů (HRT) dokonce zkrachoval. Až letos v Monaku přišel zlom: Jules Bianchi dojel devátý a Marussia oslavila na 83. pokus své první body. A pokud se v Poháru konstruktérů udrží před Caterhamem i Sauberem, klidně jí tyto body mohou přinést do rozpočtu 30 milionů dolarů vyšší prémii.

Růže mezi trny. F1 asi nikdy nezavede povinné kvóty pro ženy, tak jak to chce česká politika. Přesto do mužského prostředí proniká i prvek něžného pohlaví. Susie Wolffová letos dvakrát zasáhla do pátečních tréninků, byť kvůli poruše vozu jen nakrátko. Šanci ji dal Williams, kterému rovněž šéfuje žena, Claire Williamsová.

Uzdravující se Schumacher. Už není součástí cirkusu F1, přesto byl Michael Schumacher v průběhu první poloviny sezony tím nejsledovanějším pilotem. A zdá se, že je na tom snad lépe. V červnu se probral z kómatu, jeho manželka mluví o tom, že to nejhorší mají už za sebou a bulvární tisk spekuluje, že by mohl být brzy převezen domů. Tak snad to bude pravda!

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...