Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Formule 1: Při Alonsově derniéře nakonec triumfoval Hamilton

Sport

  16:23
ABU ZABÍ/PRAHA - Závěrečný závod sezony formule 1 Velkou cenu Abú Zabí vyhrál již jistý mistr světa Lewis Hamilton. Pilot Mercedesu na okruhu Yas Marina porazil druhého Sebastiana Vettela z Ferrari, třetí skončil Max Verstappen z Red Bullu.

Lewis Hamilton. foto: Reuters

VIDEO: Děsivá nehoda ve formuli 1. Hülkenbergovo auto udělalo několik salt

Hamilton, který si pátý titul v kariéře zajistil před třemi týdny v Mexiku, si pro jedenácté vítězství v sezoně a osmé z posledních jedenácti závodů dojel po startu z pole position. O vedení pilot Mercedesu přišel pouze po zastávce v boxech, k níž se odhodlal už v sedmém kole.

Britský jezdec využil virtuálního safety caru, který byl zaveden poté, co kvůli technickým problémům v cílové rovince zastavil Kimi Räikkönen. Finský pilot chvíli zkoušel vůz znovu nastartovat, ale nepovedlo se mu to a prožil nepovedenou rozlučku s Ferrari před odchodem do Sauberu.

Takhle jezdci slavili konec ročníku:

Hamilton se na trať vrátil na páté příčce a do vedení se opět dostal v 34. kole. Vettel, který za Hamiltonem skončil druhý i v konečném pořadí šampionátu, na britského rivala ztratil tři sekundy. Verstappen na třetí pozici už za vítězem zaostal o dvanáct sekund.

Čtvrtou příčkou se se stájí Red Bull před odchodem do Renaultu rozloučil Daniel Ricciardo, jenž nastoupil k jubilejnímu 150. závodu ve formuli. Pátý byl Valtteri Bottas z Mercedesu a stal se po pěti letech prvním jezdcem mistrovské stáje, který zakončil sezonu bez vítězství v závodě. Dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso z McLarenu uzavřel kariéru ve formuli na jedenácté příčce.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...