Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Forrest může být českým tenisovým esem. Pokud zapracuje na servisu, říká Navrátil o Forejtkovi

Daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil a Jonáš Forejtek. foto: ČTK

Praha - Český mužský tenis stále marně hledá nástupce Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka. „Máme akorát Jiřího Veselého, ale za ním je velká díra,“ řekl pro LN daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil. Hráči nastupující generace stojí teprve na začátku kariéry, ale už nyní o sobě dají jednou za čas vědět.
  8:44

Třeba Jonáš Forejtek má za sebou premiéru na turnaji ATP. V bulharské Sofii vypadl ve druhém kole, ale připsal si mimořádně cenný skalp grandslamového šampiona a bývalé světové trojky Marina Čiliće.

Český tenista Jonáš Forejtek má za sebou povedenou premiéru na okruhu ATP.
Jonáš Forejtek s trofejí pro vítěze juniorského US Open.

Devatenáctiletý rodák se s výrazně zkušenějším soupeřem, kterého chorvatská média označila po zápase za nejzoufalejšího tenistu světa, nemazal. V duelu dominoval a zvítězil 6:3 a 6:2 za pouhých 67 minut.

„Soustředím se na sebe a ne na toho, kdo stojí na druhé straně, což mi pomáhá hrát, jak nejlépe umím. Ze začátku jsem byl nervózní, ale pak mi došlo, že s ním můžu držet krok. Nastavil jsem se, že jdu na kurt vyhrát, a tak se to povedlo,“ okomentoval Forejtek svůj triumf pro ČTK.

A chválou nešetřil ani Navrátil: „Je skvělé, že dostal volnou kartu a mohl se představit na takovém turnaji. Výhra nad Čilićem nebyla náhoda, utkání jsem sledoval. Marin v této sezoně nepodává dobré výkony, propadl se až do páté desítky žebříčku. Jonáš toho dokázal využít, letos se ohromně posunul.“

Ve druhém kole už Forejtek narazil, když po setech 4:6 a 2:6 podlehl čtyřiatřicetiletému Richardu Gasquetovi z Francie. I tak ale mohl být se svým vystoupením v Bulharsku spokojen, předvedené výkony a (zatím) nejcennější skalp kariéry pro něj představují velkou motivaci do další práce.

Král juniorských grandslamů

Právě dřina a píle nadějnému mladíkovi nechybí. Forejtek pochází ze sportovně založené rodiny, jeho starší bratr Filip dokonce reprezentoval Českou republiku v alpském lyžování na olympijských hrách v Pchjongčchangu.

Místo dřiny na kurtech pózuje fotografům. Odvážné snímky wimbledonské vítězky vyvolaly lavinu nenávisti

„Bydleli jsme na horách. V zimě jsme lyžovali a v létě hráli tenis, protože jsme měli penzion vedle kurtů. Jonáš žádnou krizí neprošel, ani v pubertě. Je hodně samostatný, trénuje až pět hodin denně,“ řekl pro Tenisový svět pyšný otec Ladislav Forejtek, který předsedá úseku sjezdařů na lyžařském svazu. 

Češi na tenisových žebříčcích

MUŽI:

67. Jiří Veselý (27 let)
191. Lukáš Rosol (35)
215. Tomáš Macháč (20)
229. Zdeněk Kolář (24)
302. Vít Kopřiva (23)
306. Michael Vrbenský (20)
338. Václav Šafránek (26)
352. Jan Šátral (30)
355. Jonáš Forejtek (19)
357. Jiří Lehečka (19)

ŽENY:

6. Karolína Plíšková (28)
8. Petra Kvitová (30)
... Dalších sedm českých hráček je v elitní stovce žebříčku.


Jeho syn na sebe upozornil už v minulém roce, kdy si přivezl tři tituly z juniorských grandslamů.

V Austrálii a na Wimbledonu uspěl ve čtyřhře, na US Open nenašel přemožitele v singlu. Navíc prožil úspěšný debut v Davis Cupu, hlavně díky jeho dvěma výhrám porazili Češi Bosnu a Hercegovinu 3:2. Možná i díky těmto výsledkům na loňském Sportovci roku ovládl kategorii juniorů. 

„Pracuje se s ním dobře. Je skromný a také trochu flegmatik. V zápasech se moc nestresuje, nepoznáte na něm, jestli 5:1 vede nebo prohrává. Velmi dobře se pohybuje a čte hru, má silný forhend, hraje takový španělský tenis. Stále ale potřebuje zesílit a zapracovat na prvním servisu, který je v mužském tenise zásadní,“ zhodnotil Forejtkovu hru Navrátil.

Co dál, Forreste?

Rodák z Plzně se díky vyhranému kolu v Sofii posune na 355. místo žebříčku ATP, zároveň si přišel na téměř 7500 eur, což je zhruba třetina jeho dosavadního kariérního výdělku.

Popularitu získal i na sociálních sítích, kde koluje video z dětství, na kterém český talent trénuje s vařečkou místo rakety.

„Dřív jsem s ní hrál poměrně často, abych měl čisté údery, a docela mi to pomohlo. Dostal jsem i karbonovou. Občas ji vytáhnu, ale teďka je to spíš pro srandu,“ řekl Forejtek, pro kterého se díky skvělým běžeckým schopnostem vžila přezdívka Forrest.

Vidět v devatenáctiletém tenistovi nového Berdycha nebo Štěpánka je i přes všechny úspěchy předčasné. A uvědomuje si to i Jaroslav Navrátil.

„V mužském tenisu probíhá střídání generací, řada hráčů narozených okolo roku 1985 bude v dalších sezonách končit. Myslím si, že Jonáš může být do tří let ve stovce, ale budu rád, když bude i výš. Hlavně, ať je zdravý,“ neklade na mladý talent přehnané nároky daviscupový kapitán.

Bude „Český Forrest“, tedy Jonáš Forejtek, i nadále mile překvapovat své i náročné tuzemské sportovní fanoušky?

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!