130 let
Karel Urbánek

Karel Urbánek | foto: Archiv Pavlíny Urbánkové

Seriál

Fotbalista Urbánek: srdcaři vypověděly službu svaly

Sport
  •   17:00
Fotbalový rváč, který na hřišti odmítal složit zbraně. V jednom případě však Karlu Urbánkovi pověst bojovníka, který svého času patřil k oporám Hradce Králové, byla málo platná – to když se ohlásil protivník jménem amyotrofická laterální skleróza. Nevyléčitelná nemoc, při níž odumírají svaly, jej v květnu roku 2007, v jeho pětatřiceti, nasměrovala do fotbalového nebe.

Kolika tátům se poštěstí, že syn splní jejich přání a uspěje ve sportu, který sami milovali? Karel Urbánek starší, někdejší druholigový fotbalista Jablonce, Liberce či třetiligového Turnova, jehož dres oblékal v sedmdesátých letech spolu s Andrejem Kvašňákem, ty pocity poznal.

Vyšel speciál LN 101 pohnutých osudů

Nový magazín LN - 101 pohnutých osudů.

"Karlík chodil na moje zápasy, denně jsme spolu čutali, takže ho to chytlo a už se lásky k míči nezbavil. Ani v Liberci, kde se vyučil a přes dorost se vypracoval až do druholigového týmu, ani v Hradci Králové, kde začal hrát první ligu i za reprezentační jedenadvacítku," vzpomíná otec fotbalisty.

"Měli jste vidět, jak byl manžel šťastný, když se Kája prosadil do prvoligového mužstva. On tím totiž naplnil také jeho sen," pousměje se Marie Urbánková, matka fotbalového obránce. "Kája byl strašně poctivý, nikdy se nestalo, že by třeba nešel na trénink. Už jako kluk žil fotbalem, vlastně ani neměl čas zlobit, a najednou kopal první ligu. Byla jsem pyšná máma. Při každém setkání mě objal, i na veřejnosti, vůbec se za to nestyděl jako někteří, byl bezprostřední," dodává.

Paní Urbánková je přesvědčena, že jejich syn uspěl ve fotbalu díky své důslednosti. Její manžel v tom ale vidí i znamení osudu.

Díl seriálu Pohnuté osudy můžete dočíst v sobotním vydání Lidových novin.

Autor: Jiří Jakoubek