Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Fotbalista vs. sprinteři. ‚Všichni víme, že ti kluci umí nadlidské věci, ale traťová rychlost je jiná‘

DK Metcalf. foto: Reprofoto

Doporučujeme
PRAHA - Tohle bude velké a rozhodně zajímavé. Třiadvacetiletý hráč amerického fotbalu DK Metcalf dostane v neděli šanci na atletickém mítinku v kalifornském Walnutu zabojovat o olympijskou kvalifikaci proti klasickým sprinterům.
  5:00

To, co v Česku na první dobrou nezaujme, za velkou louží aktuálně hodně táhne. Hráči amerického fotbalu jsou na domácí půdě modlami, jsou to jedny z nejobletovanějších osobností vůbec. Slavný Super Bowl, finálový souboj profesionální ligy, sleduje každoročně o první únorové neděli přes 100 milionů Američanů.

Drsný sport spojuje dynamiku, agresivitu, výbušnost, sílu a rychlost. Každá pozice má svá specifika, ale atletické základy musí mít všichni. Každoročně lze vidět různá videa, jak chlapi navlečení v helmě a chráničích (dohromady váha kolem šesti kilogramů) brousí starty na vzdálenost 40 yardů (36,6 metru).

DK Metcalf.
DK Metcalf.

Rekord předsezonních testů z roku 2019 je 4,22 sekundy. DK Metcalf měl čas 4,4 sekundy. A právě on – 193 centimetrů vysoký a 104 kilogramů vážící chasník – poměří síly se sprintery specialisty. „Vstupenkou“ mezi atlety byla ale jiná událost.

Na konci října zareagoval Americký atletický svaz (USATF) na rychlonožku z týmu Seattle Seahawks, že by si mohl svoje dovednosti otestovat na dráze. „Pro všechny, kteří se ptají na to, zda máme v našem štafetovém týmu místo pro hráče DK Metcalfa. Hráči NFL jsou vítání, aby si příští rok otestovali svoji rychlost proti skutečným sprinterům na olympijské kvalifikaci,“ zněl tweet USATF.

Hráč výzvu nakonec přijal

Svaz reagoval na komentáře u videa devadesátimetrového sprintu Budda Bakera z Arizony v zápase proti Seattlu. Pětadvacetiletý obránce Cardinals zachytil špatnou rozehrávku soupeře a před sebou měl celé hřiště. Jeho cestu za touchdownem (položení míče v koncové zóně) ale těsně před vysněnou metou zastavila čtrnáctka v bílém dresu soupeře – DK Metcalf.

POROVNÁNÍ RYCHLOSTÍ

  • V minulé sezoně Metcalfovi při zápase NFL naměřili maximální rychlost 36,44 km/h (pokud by ji udržel po celou dobu stometrové trati tak odpovídá času 9,88 na stovku), přičemž měl na sobě kompletní výstroj včetně chráničů a helmy. Jamajčan Usain Bolt pro srovnání při světovém rekordu 9,58 sekundy běžel průměrnou rychlostí 37,58 km/h a maximální 44,72 km/h.
  • Před pěti lety měl coby osmnáctiletý středoškolák Metcalf čas 14,64 sekundy na 110 metrů překážek (světový rekord v této věkové kategorii na nízkých překážkách je 12,87 sekundy, na seniorské výšce pak 13,32 sekundy). 
  • Pokud by se Metcalf mezi atlety prosadil, nebyl by prvním hráčem amerického fotbalu, kterému se to podařilo. Bývalý hráč Chicaga Willie Gault získal v roce 1983 světový bronz na 110 metrů překážek a byl členem zlaté americké štafety. A někdejší člen týmu Floridské univerzity Jeff Demps se kvalifikoval jako člen americké sprinterské štafety na OH 2012 v Londýně.

Mladík narozený v americkém Oxfordu si nechal výzvu zjevně projít hlavou a v době posezonní přestávky se rozhodl hozenou rukavici zvednout.

„Jeho agent nám řekl, že to myslí naprosto vážně, že se chce pokusit o olympiádu. Ale neví, co je k tomu třeba. Seznámili jsme ho s podmínkami a automatickým kvalifikačním časem, který musí zaběhnout na registrovaném mítinku. A že pokud bude mít zájem, pomůžeme jim najít vhodné místo i termín,“ řekl pro Yahoo Sports zástupce svazu Adam Schmenk.

Obojí se našlo. Už tuto neděli Metcalf poměří síly s dalšími patnácti muži (včetně olympionika z Ria Mika Rodgerse), kteří touží po americké olympijské kvalifikaci. Pokud by zaběhl čas pod 10,05 vteřiny, kvalifikoval by se automaticky. Aby měl muž, který na střední škole závodil na krátkých překážkách a v trojskoku, šanci, musí stlačit čas někam na hranici 10,2 sekundy.

Před pěti lety, při poslední kvalifikaci, stačil poslednímu z 32 úspěšných čas 10,16 sekundy. Letos se již patnáct sprinterů dostalo pod čas 10,05 sekundy s maximální povolenou podporou větru (do dvou metrů za sekundu). Ať to dopadne na dráze v kalifornském Walnutu jakkoliv, už nyní je na tento závod (vysílaný celonárodní televizí NBC) upřena extrémní pozornost.

„Všichni víme, že tihle kluci umí nadlidské věci, ale také víme, že obvykle existuje rozdíl mezi traťovou a ostatní rychlostí. Každopádně věříme, že zvědavost přiláká k televizním obrazovkám řadu nových diváků,“ dodal Schmenk.