Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Fotbalisté Stuttgartu měli pod hřištěm 18 bomb z války

Sport

  14:17
PRAHA - Osmnáct bomb z druhé světové války objevili dělníci během rozsáhlé rekonstrukce fotbalového stadionu bundesligového klubu VfB Stuttgart. Pumy byly většinou vyhořelé a podle expertů nehrozilo žádné nebezpečí, i když některé ležely kousek pod hrací plochou.

Stuttgart. foto: Profimedia.cz

"Domníváme se, že ty bomby byly svrženy v roce 1944 během anglického náletu na továrny Mercedes-Benz," řekl listu Bild odborník Günther Goedecke. Mercedes-Benz-Arena stojí právě na místech, kde se před 65 lety nacházely dílny slavné automobilky.

Ze stadionu, kde loni hodila oštěpařka Barbora Špotáková světový rekord, už zmizela atletická dráha, která se na něj nevrátí. Hrací plocha klesne o téměř jeden a půl metru, proto nyní těžká technika odstranila dva metry zeminy do hloubky.

Rekonstrukce za více než 74 milionů eur (dvě miliardy korun) bude pokračovat až do roku 2011, kdy se kapacita zvýší z nynějších 55.800 diváků na téměř 60.000. Mezitím bude klub českého záložníka Jana Šimáka na stadionu hrát v omezeném provozu pro 41.000 fanoušků.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!