130 let

Fotbal (ilustrační foto) | foto: ČTK

Fotbalovému Kladnu hrozí ztráta licence

Sport
  •   12:48
KLADNO - Kladenští fotbalisté sice na hřišti uhájili účast v novém ročníku první ligy, o nejvyšší soutěž ale ještě mohou přijít. Klub se zmítá ve vnitřních sporech, jež vyvrcholily rezignací prezidenta Michala Krause. Fotbalový svaz nyní začal zjišťovat, zda Kladno při licenčním řízení neuvedlo mylné informace.

Kraus při svém odchodu naznačil, že se klub může ocitnout v ekonomických potížích. Pokud Kladno při licenčním řízení opravdu uvedlo mylné informace, mohla by mu být licence odebrána. První liga by pak byla nabídnuta HFK Olomouc, který v druhé nejvyšší soutěži obsadil třetí místo.

V Krausových slovech zazněla i další věc, kterou se bude muset svaz zabývat. Odstupující šéf prohlásil, že majitelem klubu je Tomáš Petera. Toho ale za majitele klubu nedávno označil i ředitel Baníku Ostrava Werner Lička. Pokud by oba muži měli pravdu, bylo by to v rozporu s předpisy ČMFS i UEFA, které zakazují, aby jedna osoba byla spolumajitelem dvou profesionálních klubů.

Petera je podvodník, tvrdí Kraus
Dohady o ekonomické nestabilitě loňského prvoligového nováčka nejsou ve fotbalovém zákulisí novinkou, ale Kraus nyní celou situaci poprvé zveřejnil. Podporu klubu snížila tamní radnice, klesá příjem od sponzorů a o klub prý dostatečně nepečuje ani majoritní majitel, kterým je podle Krause Petera.

Na podnikatele, který je mimo jiné jednou z hlavních postav olympijské kandidatury Prahy, Kraus tvrdě zaútočil. Označil ho za podvodníka a obvinil ho, že z Kladna odvedl do Ostravy hráče Tomáše Marka, přestože za něj klub měl mnohem výhodnější nabídky. Vyjádření Petery, který je momentálně ve Spojených státech, se zatím nepodařilo získat.

Fotbalový svaz na pondělí svolal schůzku, na níž by měli činovníci středočeského klubu vysvětlit rozpor mezi údaji pro licenční řízení a těmi, které zazněly v Krausově prohlášení. ČTK to řekl licenční manažer svazu Stanislav Rýznar. "Pokud by se prokázalo, že klub poskytl při řízení chybné údaje, mohlo by být zahájeno řízení o odebrání licence a navíc bychom celou věc museli předat disciplinární komisi," vysvětlil Rýznar.

Pokud by klub o licenci opravdu přišel, nemohl by hrát první ani druhou ligu. Volné místo v nejvyšší soutěži by pak podle řádů bylo nabídnuto HFK Olomouc, který skončil v druhé lize na třetím místě. Pokud by Hanáci neměli zájem, stejná nabídka by směřovala do Opavy. Na změny ale není příliš času, neboť už v úterý 26. června se bude losovat nový ročník obou nejvyšších soutěží.

Autor: ČTK