130 let

Pavel Zíka odchází z jednání fotbalových agentů. | foto: Michal Doležal, ČTK

Fotbaloví agenti vyhlásili dočasný smír

Sport
  •   14:38
PRAHA - Ochladit vášně ve vztazích mezi fotbalovými agenty a nastolit nová pravidla při vyjednávání zahraničních kontaktů - takový byl cíl schůzky osmnácti z jednadvaceti českých licencovaných agentů.
V nových regulích by se měly objevit nové pasáže týkající se činnosti zahraničních agentů na českém území a další novinky.

Schůzku agentů inicioval Pavel Paska, který působí v této funkci na českém trhu nejdéle. Nelíbily se mu poslední vzájemné výpady v médiích, ale ani události, které podle něj i některých kolegů narušovaly běžnou praxi. Manažer, který zastupuje řadu reprezentantů včetně Tomáše Rosického či Milana Baroše, odcházel z jednání spokojen.

Schůzka prý splnila účel. "Padala tam sice tvrdá slova, řadu věcí jsme si vyříkali, ale bylo to už potřeba, šlo o konstruktivní jednání," řekl Paska při odchodu a upozornil, že novelizovaná směrnice může mnohé současné rozpory mezi agenty vyřešit.

"Je však nutné, aby podle směrnic postupovali také hráči a kluby," prohlásil.

Právě kolem smluvního vztahu hráčů a manažerů se rozpoutala největší mediální přestřelka. Někteří agenti, především pak Zdeněk Nehoda a Ondrej Chovanec, tvrdí, že jejich hráče přetahuje konkurent Pavel Zíka ještě v době, kdy jsou pod smlouvu u jiného zástupce. Hráč vždy po dvou letech musí svoji smlouvu s agentem prodloužit, případně uzavřít novou. Pokud tak neučiní, zastupován není.

Zíka výtky vytrvale odmítá, ale příliš toho dnes novinářům neřekl. "Schůzka byla velmi dobře řízena a pokud všichni v budoucnu budou její závěry plnit, určitě to bude přínosem," prohlásil manažer, mezi jehož klienty patří například Petr Čech či třeba Marek Kulič.

Agenti se prý dnes domluvili také na tom, že budou stejným dílem přispívat do nadačního mládežnického fondu, který před časem vznikl na svazové půdě a do něhož přispívá největším dílem reprezentace. Člen komise Miroslav Kříž připomněl, že do konce března mají agenti také čas, aby splnili všechny své závazky, jak jim ukládají současné předpisy.

Jednání se z jednadvaceti agentů s licencí nezúčastnili Radek Drulák, Hana Nováková a David Nehoda. Na oficiálním seznamu agentů je sice dvaadvacet jmen, ale Michal Leimberger licenci nevlastní, protože podle informací fotbalového svazu dosud nesplnil po složení zkoušek podmínky k jejímu udělení.
Autoři: Lidovky.cz, ČTK