Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Fotbaloví úplatkáři dostali jen pokuty

Sport

  11:19
KROMĚŘÍŽ - Ani podmíněné tresty neudělil soudce obžalovaným v kauze Synot. Úplatní rozhodčí i funkcionáři zaplatí jen pokutu. Nejvíce, sto tisíc korun, musí uhradit bývalý majitel Synotu Ivo Valenta.

Fotbaloví rozhodčí (zleva) Stanislav Hruška, Jaromír Hlaváč a Petr Řehoř u kroměřížského soudu. foto: Zdeněk NěmecČTK

Všem deseti obžalovaným v korupční aféře někdejšího fotbalového klubu 1. FC Synot dnes kroměřížský soud udělil peněžité tresty od 50.000 do 300.000 korun. Až v případě nezaplacení pokuty ve stanovené lhůtě by hrozil trojici funkcionářů a sedmi rozhodčím trest od dvou do pěti měsíců.

Sudím a bývalému sportovnímu řediteli Synotu Jaroslavu Hastíkovi a dalšímu funkcionáři Igoru Štefankovi zakázal soudce Karel Rašín také výkon činnosti v délce od tří do pěti let.

Bez odposlechů by nebyl žádný trest
Obžalovaní se podle soudu dopustili trestných činů podplácení nebo přijímání úplatků. Státní zástupce navrhoval podmíněné tresty. Vinu obžalovaných podle soudce prokázaly odposlechy telefonních hovorů.

Nejvyšší peněžitý trest dostal bývalý majitel klubu Ivo Valenta, 100.000 korun musí zaplatit Hastík a čtyři sudí, 50.000 korun Štefanko a tři rozhodčí. Pětiletý zákaz činnosti dostal Hastík, čtyři roky nebudou moci jako rozhodčí působit Jaromír Hlaváč, Bohuslav Krátký, Stanislav Hruška a Václav Zejda. O rok kratší zákaz dostali Štefanko a rozhodčí Josef Dvořáček, Eduard Cichý a Petr Řehoř.

Řešení škody, kterou fotbalový svaz již dříve vyčíslil na 54 milionů korun, odkázal Rašín na civilní soud.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!