130 let
Thomas Voeckler.

Thomas Voeckler. | foto: ČTK

Francouzský miláček Voeckler vyhrál pátou etapu na Tour

Sport
  •   17:43aktualizováno  18:55
PAŘÍŽ - Francouzský cyklista Thomas Voeckler poprvé v kariéře vyhrál etapu na Tour de France. V pátém dějství o délce 197 kilometrů dnes dorazil do cíle s náskokem sedmi sekund poté, co jel většinu dne v úniku.

Zároveň získal první letošní triumf pro pořadatelskou zemi. Roman Kreuziger dojel na 19. místě v hlavním pelotonu spolu se všemi konkurenty z čela průběžného pořadí a udržel si průběžnou 15. příčku.

TOUR V ČÍSLECH

5. etapa (197 km): 1. Voeckler (Fr.) 4:29:35, 2. Ignatěv (Rus.), 3. Cavendish (Brit.), 4. Farrar (USA), 5. Ciolek (Něm.), 6. Napolitano (It.), 7. Rojas (Šp.), 8. Mondory (Fr.), 9. Freire (Šp.), 10. Hushovd (Nor.), ...19. Kreuziger (ČR) všichni -7.

Průběžné pořadí: 1. Cancellara (Švýc.), 2. Armstrong (USA) oba 15:07:49, 3. Contador (Šp.) -19, 4. Klöden (Něm.) -23, 5. Leipheimer (USA) -31, 6. Wiggins (Brit.) -38, 7. Zubeldia (Šp.) -51, 8. Martin (Něm.) -52, 9. Zabriskie (USA) -1:06, 10. Millar (Brit.) -1:07, ...15. Kreuziger -1:31.

Voeckler držel v roce 2004 na Tour devět dní žlutý trikot pro vedoucího závodníka, ale etapového vítězství se dočkal až dnes. Třicetiletý Francouz se spolu s dalšími pěti cyklisty utrhl hlavnímu poli, na které získali až čtyřminutový náskok. Pět kilometrů před cílem se Voecklerovi povedl sólový únik. Těsně před cílem mohl zpomalit a řádně si vychutnat vytoužený úspěch.

"Čekal jsem na to tak dlouho, že jsem už téměř přestal věřit, že bych mohl někdy etapu vyhrát. Uvěřil jsem až 300 metrů před cílem, kdy jsem se ohlédl a za mnou nikdo nebyl," uvedl Voeckler po dojezdu. "Nemyslel jsem si, že bychom mohli jet celou dobu v úniku, aniž by nás dohnali. Musel jsem se do toho opřít dříve, protože nejsem moc dobrý sprinter, a tak jsem to nemohl nechat až na úplný konec," dodal.

Svým vítězstvím dal ideální dárek trenérovi a manažerovi stáje Bouygues Telecom Jeanu-Renému Bernaudeuaovi, který dnes slaví 53. narozeniny. "Ani nevím, kolik mu to je, ale snad je to dobrý dárek. Tohle vítězství má však hlavně cenu pro mě a mou rodinu," svěřil se Voeckler, který svým triumfem možná i pomůže stáji najít nového sponzora. Bouygues Telecom totiž oznámil, že v příštím roce končí v cyklistice končí.

Dalších pět jezdců, kteří byli s Voecklerem, v úniku, peloton dostihl. Pouze Rus Michail Ignatěv těsně odolal nástupu britské spurtérské hvězdy Marka Cavendishe, jenž vyhrál ve finiši nedělní a pondělní etapu.

V čele průběžného pořadí se nic nezměnilo. O první místo se stále dělí Švýcar Fabian Cancellara a Američan Lance Armstrong. Následují další tři jezdci z Astany Alberto Contador, Andreas Klöden a Levi Leipheimer. Kreuziger zůstal na 15. místě se ztrátou jeden a půl minuty. Mezi jezdci do 25 let je stále druhý o 39 sekund za Němcem Tonym Martinem.

Autor: ČTK