Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Světoznámá freeriderka Rapaportová zemřela na následky zasypání lavinou

Sport

  12:22
SANTIAGO - Jedna z nejlepších světových freeriderových lyžařek Matilda Rapaportová zemřela. Třicetiletou Švédku ve čtvrtek zavalila lavina v Andách nedaleko hlavního města Chile Santiaga při natáčení filmu, z kómatu se už neprobrala, informoval sponzor Rapaportové Red Bull.

Matilda Rapaportová. foto: Festival Alpinismu

Rapaportová strávila pod sněhem přes 30 minut a i přes intenzivní péči lékařů zemřela v pondělí večer na poškození mozku způsobené nedostatkem kyslíku. Lavina lyžařku zastihla v resortu Farellones pod masivem Cerro El Plomo těsně po mohutné sněhové bouři.

„Matilda byla neskutečnou inspirací pro ostatní extrémní lyžařky, posouvala hranice sportu. Nic nebrala za jisté a byla vděčná za příležitosti, které dostala,“ řekl lyžařskému magazínu Powder fotograf Mattias Fredriksson, jenž byl natáčení v Andách přítomen.

Největší hvězda filmu Matilda Rapaportová.
NA HRANĚ. Matilda Rapaportová šplhá k místu, odkud vyrazí na divokou jízdu.

„Nenacházím slova. Je to strašně nefér, že nejlepší lidé nás opouštějí příliš brzy,“ nechal se slyšet lyžař Johan Jonsson, jenž se jako rodinný přítel zúčastnil svatby Rapaportové se slalomářem Mattiasem Harginem letos v květnu.

Rapaportová lyžovala od dětství, do jízdy v prašanu mezi horskými velikány se zamilovala ve dvaceti. V roce 2013 se kvalifikovala do Freeride World Tour, kde obsadila druhé místo. V témže roce vyhrála prestižní Verbier Extreme, kde startovala na divokou kartu.

Švédská lyžařka se významnou měrou zasloužila o propagaci ženského freeskiingu, natočila několik filmů. Snímek Shades of Winter PURE, kde hrála hlavní roli společně s rakouskou freeriderkou Sandrou Lahnsteinerovou, uvedla osobně v prosinci 2014 v Praze v rámci 11. ročníku Mezinárodního festivalu Alpinismu.

„Myslím, že je důležité vysílat signál, že nejen holky můžou válet, ale že to také můžeme dělat po svém a že jsme si v oboru vydobyly místo svými výsledky a ne roztomilým či krásným zjevem,“ řekla při té příležitosti Lidovým novinám.

Trailer k filmu Shades of Winter PURE:

Matilda Rapaportová zemřela téměř přesně dva roky poté, co v Chile zahynuli po zasypání lavinou dva z nejlepších světových freeriderů, Kanaďan Jean-Phillippe Auclair a Švéd Carl Andreas Fransson.

V prosinci 2015 zveřejnil lyžařský magazín Powder článek o tom, že profesionální freerideři v horách příliš riskují. Matilda Rapaportová byla na obálce.