Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Frintová bude na SP v Karlových Varech obhajovat triumf. ‚Letos to budu mít mnohem těžší‘

Sport

  17:25
PRAHA - Pozornost triatlonového světa směřuje do Česka. Už o víkendu 23.-25. srpna se uskuteční CITY TRIATHLON Karlovy Vary, který vyvrcholí nedělním závodem ITU Světového poháru. V kategorii žen je jeho největší favoritkou obhájkyně loňského prvenství Vendula Frintová, letos to však nebude mít s obhajobou vůbec lehké.

Vendula Frintová foto: ČTK/AP

Triatlonistka Frintová doběhla třetí a má další medaili z ME

„Musím souhlasit s tím, co říkají i jiní sportovci: něco obhájit je těžší než to vyhrát poprvé,“ říká na čtvrteční tiskové konferenci nejlepší česká triatlonistka, která loni vyhrála až díky povedenému sprintu v cílové rovince.  

Vendulo, letos s v Karlových Varech poměříte síly například s Beth Potterovou, která se letos stala mistryní Evropy a ještě na olympiádě v Riu reprezentovala Velkou Británii v běhu na 10 tisíc metrů. Španělka Sara Perézová Salaaová zase reprezentovala v Riu jako plavkyně. Co říkáte na tyto nové soupeřky?
Každý rok je progres i ve startovním poli. Kór teďka, když hodně závodníků ještě honí body před olympiádou. Takže to startovní pole je opravdu nabité a i v podstatě plné. Je nás asi 55 na startu. Startovní listina mi letos do karet úplně nenahrává, protože v ní vykrystalizovala velice silná skupina plavkyň. 

Vendula Frintová

Koho se tedy nejvíce obáváte?
Nechybí Gillian Backhousová, která vyhrála v Karlových Varech v roce 2017, kdy jsem skončila druhá. Silné bude i trio Američanek Tomlinová, Burnsová a Gormanová – vše medailistky ze závodů světového poháru. Mezi hvězdy závodu se zařadí také Ukrajinka Julia Jelistratovová, která dokázala na konci minulé sezony ovládnout Světový pohár v Salinas.

A co největší favoritka Beth Potterová?
Je to vynikající běžkyně, což na závodech předvádí často. Záleží, jestli bude v prvním balíku, nebo jaká bude ztráta. Ale v podstatě té startovní listině je opravdu patnáct holek, které už někdy byly na pódiu Světového poháru. Takže ten závod je poměrně hodně otevřený. 

Dá se říci, že po loňském triumfu a předloňském druhém místu je pro vás závod v Karlových Varech ideální příležitostí získat body do kvalifikace na olympijské hry v Tokiu v příštím roce?
Ve Varech je to určitě příjemné a podpora diváků je znát. Když je to mezinárodní závod, mám výhodu oproti zahraničním závodnicím. Na druhou stranu je to také určitě trochu svazující.

Program SP:

Neděle 25. srpna

10:00 ženy

15:00 muži

Co říkáte na obsazení mužského závodu?
Startovka žen je určitě nabitější, i co se rankingu týče, než ta mužská. To neříkám kvůli sobě, ale nejlepší závodník s jedničkou (Simon Viain) je až 40. na světě. Já také nesu jedničku pro ten závod a jsem 20. ve světovém rankingu. Takže nejsou tam úplně ti elitní závodníci, ale určitě Britové a Francouzi jsou vždycky silní a sedí jim i ta kopcovitá trať ve Varech.

Koho konkrétně nejvíc favorizujete?
Do Karlových Varů mají opět namířeno ruští bratři Igor a Dmitrij Polyanští. Druhý jmenovaný bude obhajovat vítězství z loňského roku. Chybět nebude ani stříbrný muž minulého ročníku – Ir Russell White. Na start se postaví také slovenský reprezentant Richard Varga, který patří k nejlepším závodníkům v Evropě a k nejlepším plavcům na triatlonové scéně. 

Dá se opět očekávat Vargův velmi dobrý start?
Opět povede z vody tu plaveckou část, protože dlouhodobě patří k nejlepším triatlonistům v plavecké části. Měl poměrně kvalitní pětitýdenní vysokohorský kemp. Doufám, že třeba i jeho bychom mohli na pódiu konečně vidět, často končil těsně pod ním. Ríšovi bych to určitě přála.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!