Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Froome se probojoval k titulu z Tour. Kreuziger klesl na páté místo

Tour de France

  17:25aktualizováno  17:46
ANNECY-SEMNOZ - Závěrečná horská etapa Tour de France byla i poslední šancí na zvrat ve výsledkové listině a s výjimkou suveréna Chrise Frooma se pořadí opravdu přesýpalo: na druhé místo se po etapovém vítězství posunul Kolumbijec Quintana, třetí je Španěl Rodríguez, Contadorovi poslední test závodu nevyšel a spadl na čtvrté místo. Roman Kreuziger po desáté příčce v etapě klesl na pátou pozici.

Chris Froome foto: Reuters

Froome dorazil na 1655 metrů vysoký vrchol Semnoz jako třetí a i to mu stačilo k tomu, aby už pomalu mohl chystat oslavy svého triumfu ve sté Tour de France. V poslední etapě závodu z Versailles do Paříže, která už se považuje je za formální záležitost a oslavu nového šampiona, stačí britskému cyklistovi dokončit.

Jeho náskok je tak obrovský, že na 133,5 závěrečných kilometrech o své vedení by už přijít neměl. Před Kolumbijcem Nairem Quintanou, který v Alpách oslavil první dílčí úspěch kariéry, má náskok 5:03 minuty, španělský vrchař Joaquim Rodríguez je o dalších 44 sekund zpět.

Etapa se od začátku pro favorita Frooma vyvíjela v poklidu. Vpřed v doprovodu dalších dobrodruhů vyrazil Francouz Rolland ve snaze svléknout Brita z puntíkatého dresu nejlepšího vrchaře, na prémiích sice posbíral 18 bodů, po třetím místě Frooma v etapě však musel domácí závodník spolknout porážku.

Velkým hrdinou dne byl německý veterán Jens Voigt, který o samotě v čele odšlapal 55 kilometrů, na peloton si vybudoval víc než tříminutový náskok, i jeho snažení však skončilo v cílovém stoupání.

Na jeho úpatí se aktivity chopil tým Sky, převzal štafetu od Španělů z Movistaru, kteří drželi kontrolu nad většinou závodu. V závěrečném kopci této Tour narostlo tempo takovým stylem, že se hlavní skupina začala drolit, až z ní zůstalo jen jádro největších es.

Richie Porte, Froomův dvorní domestik, zrychlil tak, až odpáral i Kreuzigera, pak nastoupil sám Froome, zničil utrápeného Contadora a k vrcholu uháněl jen v doprovodu Rodrígueze a Quintany.

Quintana útokům Frooma odolal

První atak přišel od britského cyklisty kilometr před cílem, snaha vydobýt čtvrté etapové vítězství v tomto ročníku mu však nevyšla, Quintana jeho snahu eliminoval.

Pak nastoupila kolumbijská blecha, Rodríguez ani Froome reagovat nedokázali a Quintana tak do cíle vjel jako vítěz dne. Jako vítěz celé Tour pak se zpožděním 29 sekund dorazil osmadvacetiletý Chris Froome. Po loňském druhém místě tentokrát dosáhl až na cyklistický Olymp.

Kreuziger měl v průběhu etapy hned dvakrát problémy se zadním kolem, na 48. kilometru ve stoupání a na devadesátém ve sjezdu musel zastavit a čekat na rezervu, pokaždé se však dokázal dostat zpět do pelotonu.

Poté, kdy v cílovém stoupání nejdřív odpadl, se dokázal konstantním tempem dotáhnout zpět k lídru Contadorovi a znovu, jako už tolikrát předtím, dělal Španělovi štít ve větru. Přes všechnu snahu však Contadorovo manko postupně narůstalo a do cíle dorazil jako sedmý skoro 2,5 minuty za Quintanou. Vyústění bylo jediné - pád mimo pódiové příčky.

Contador je čtvrtý s odstupem 7:10 minuty, Kreuziger o jedno místo a jednu minutu zpátky. Pokud českého závodníka nepotkají na posledních kilometrech žádné potíže a do Paříže svoje umístění doveze, bude to jeho historicky nejlepší výsledek a oproti rokům 2009 a 2010, kdy shodně skončil devátý, vylepšení o čtyři příčky.

Výsledky cyklistického závodu Tour de France

20. etapa:
Annecy - Annecy-Semnoz (125 km):

1. Quintana (Kol./Movistar) 3:39:03,
2. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -16,
3. Froome (Brit./Sky) -28,
4. Valverde (Šp./Movistar) -1:42,
5. Porte (Austr./Sky) -2:17,
6. Talansky (USA/Garmin) -2:27,
7. Contador (Šp./Saxo-Tinkoff) -2:28,
8. Gadret (Fr./AG2R) -2:48,
9. J. Hernández (Šp./Saxo-Tinkoff),
10. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) oba -2:55.

Průběžné pořadí:
1. Froome 80:49:33,
2. Quintana -5:03,
3. Rodríguez -5:47,
4. Contador -7:10,
5. Kreuziger -8:10,
6. Mollema (Niz./Belkin) -12:25,
7. Fuglsang (Dán./Astana) -13:00,
8. Valverde -16:09,
9. Navarro (Šp./Cofidis) -16:35,
10. Talansky -18:22.

Autor: