Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Froome stvrdil vítězství na Tour. Závěrečnou etapu vyhrál Kittel

Tour de France

  21:36
PAŘÍŽ - Chris Froome cucal šampaňské a plácl si se svým sportovním ředitelem. Pak si potřásl rukou s Jeanem-Francoisem Pescheuxem, mužem odpovědným za podobu trati sté Tour de France. Snad mu i děkoval, britskému cyklistovi totiž trasa sedla nejvíc a získal na ní žlutý dres šampiona. Poslední etapa Tour byla velkou oslavou a prvním gratulantem na Champs-Élysées pak Marcel Kittel, čtyřnásobný etapový vítěz tohoto ročníku.

Závěrečná etapa Tour de France 2013. foto: Reuters

Posledních 133 kilometrů z Versailles do francouzské metropole, poslední dvě vrchařské prémie 4. kategorie a taky jedna rychlostní. Závěrečný den Tour de France však už na podobě výsledků neměnil nic. Byla to jen slavnostní "projížďka" všech těch, co tři uplynulé týdny přežili bez úhony.

Froome poprvé vyjel na žlutém kole, dosud měl jen žlutou nálepku na přední vidlici, obul žluté tretry, tým Sky modré nápisy na svých Jaguarech obarvil nažluto. Britové podruhé v řadě slaví vítězství svého závodníka, po Wigginsovi se na vrchol dostal další muž z ostrovů.

V etapě rozdával úsměvy, přijímal gratulace, pak jako poděkování svým kolegům za třítýdenní obětování se si on sám vyzkoušel práci domestika. Pod žlutým dresem vezl šesti zbývajícím pomocníkům bidony s vodou.

Španěl Rodríguez, třetí muž výsledků, kterému přezdívají Purito - doutník, opravdový doutník nabízel slovenskému vítězi bodovací soutěže Petru Saganovi, který si nazeleno obarvil bradku. Opodál jel puntíkatý Kolumbijec Nairo Quintana, současně nejlepší mladík pelotonu, za ním dalších 169 bojovníků z pelotonu.

Závodilo se až v Paříži

Teprve na předměstí Paříže peloton zrychlil. Projel kolem sídla ASO, pořadatele Tour, k Invalidovně, podél Louvru a na Champs-Élysées, kde závodníky čekalo deset okruhů a posledních 69 kilometrů. Stylově v čele jeli muži v černých dresech jedničky Frooma, nad hlavami se jim mihla akrobatická letka Patrouille de France a čmoudila v barvách francouzské trikolory.

Poprvé v historii cyklisté objížděli i Vítězný oblouk, symbol Napoleonova vítězství u Slavkova. A letos taky symbol vítězství Frooma v jubilejním ročníku Tour de France.

Při kroužení po kostkách na cílových okruzích přibrzdil defekt Cavendishe a Brit pak sám musel dojíždět peloton. Z něj odjeli David Millar se Španělem Flechou, britský dlouhán se nakonec osamostatnil, i jeho snahu však peloton nažhavený na hromadný spurt zlikvidoval.

Dresy a loga sponzorů ještě v závěru chtěli ukázat Tankink, Valverde a Quinziato, trio si však vybudovalo maximálně 20sekundový náskok. Poslední okruh už jela celá skupina pohromadě a vepředu se začaly rovnat týmy spurterů: Argos s Kittelem, Cannondale s jedničkou Saganem, v přesile Omega pro Cavendishe.

Poslední zatáčka však vyšla nejlépe Argosu, Kittel v háku, za ním Greipel, Cavendish dotíral, byl nejrychlejší, jenže cíl byl příliš blízko a Brit už Kittela udolat nestihl. Němec vyhrál na Tour počtvrté a přerušil tak sérii Cavendishových vítězství v Paříži.

Za nejrychlejšími muži pelotonu projel cílovou páskou žlutý Froome, ruce kolem ramen svých kolegů, úsměv na tváři. A pak už se nad Paříží rozezněly tóny hymny God Save The Queen.

Výsledky Tour de France

Závěrečná 21. etapa Versailles - Paříž (133,5 km):
1. Kittel (Něm./Argos) 3:06:14,
2. Greipel (Něm./Lotto),
3. Cavendish (Brit./Omega Pharma - Quick-Step),
4. Sagan (SR/Cannondale),
5. Ferrari (It./Lampre),
6. Kristoff (Nor./Kaťuša),
7. Reza,
8. Gene (oba Fr./Europcar),
9. Bennati (It./Saxo-Tinkoff),
10. Fischer (Braz./FDJ.fr) všichni stejný čas,
...
31. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) -10.

Konečné pořadí:
1. Froome (Brit./Sky) 83:56:40,
2. Quintana (Kol./Movistar) -4:20,
3. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -5:04,
4. Contador (Šp./Saxo-Tinkoff) -6:27,
5. Kreuziger -7:27,
6. Mollema (Niz./Belkin) -11:42,
7. Fuglsang (Dán./Astana) -12:17,
8. Valverde (Šp./Movistar) -15:26,
9. Navarro (Šp./Cofidis) -15:52,
10. Talansky (USA/Garmin) -17:39.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...