Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Fury se naposledy vyfotil se všemi svými pásy. Přijde dnes o licenci a rozpoutá uragán?

Sport

  6:00
LONDÝN - Ve středu 12. října má britská boxerské federace (BBBofC) hlavně a vlastně jediný bod na svém zasedání. Jako už poněkolikáté jméno kontroverzního bijce Tysona Furyho. Pokud mu dnes odebere licenci, rozpoutá tím pořádný uragán.

Tyson Fury. foto: MAFRA

Ano, ať už toto jednání dopadne jakkoliv, může Fury už příští týden ztratit mistrovský titul v těžké váze organizace WBO. Její zástupci dali osmadvacetiletému šampionovi, který kvůli zdravotním a psychickým problémům odvolal chystaný odvetný zápas s Ukrajincem Vladimirem Kličkem, deset dní na to, aby je přesvědčil o tom, že by mu mistrovský pás odebrat neměli. Lhůta vyprší 17. října.

Jenže už dnešní slyšení může mnohé další napovědět. Jistě, Fury by mohl dostat licenci jiného státu - jeho krajané a rivalové David Haye a Dereck Chisora si to v roce 2012 rozdali pod hlavičkou boxerského svazu jistého Lucemburska. Jenže oni tehdy boxovat chtěli a vše, co se dělo před zápasem, bylo jen součástí velké propagace celého ostře sledovaného souboje.

To Furyho, jenž minulý týden přiznal, že se snažil potlačit silné deprese v průběhu letošního roku (sám mluví o květnu až konci září) alkoholem a kokainem, navíc 6. listopadu čeká slyšení před britskou antidopingovou agenturou.

Bude se bránit obvinění z užívání steroidů, jejichž stopy se údajně našly v jím odevzdaném vzorku loni na jaře, z prohřešků popsaných v předchozím odstavci a také z toho, že v polovině září skutečně odmítl jednu z náhodných dopingových kontrol a komisaře ze svého domu vyhodil.

Tohle všechno a k tomu potvrzená forma maniodepresivní psychózy dává tušit, že s čistým štítem z ani jednoho sezení neodejde. „Jsme připraveni odevzdat tituly WBO i WBA,“ potvrdil o víkendu strýc a trenér 206 centimetrů vysokého obra v jedné osobě Peter Fury.

Sám osmadvacetiletý boxer, který loni v listopadu senzačně ukončil v německém Düsseldorfu jedenáctiletou neporazitelnost Ukrajince Vladimira Klička a následně zrušil oba termínu pro plánovanou odvetu, vložil v úterý odpoledne na svůj twitterový účet společnou „rozlučkovou“ fotku se všemi svými pásy.

11.října 2016 v 13:47, příspěvek archivován: 12.října 2016 v 01:15

Just to let you all know what time it is! @BBCSport @boxnationtv @SkySportsBoxing @ITV @HBOboxing @SHOsports... https://t.co/BPskIf2NXj

Dá se totiž čekat, že WBO a také WBA (která žádné ultimátum Furymu zatím nedala), že po středě se jich britský obr sám dobrovolně vzdá. A v tu chvíli se dá čekat pořádný kolotoč!

Zhrzený Kličko je už druhým týdnem v jednání o zápase s jiným neporaženým Britem - šampionem IBF Anthonym Joshuou. Obě strany kromě jiného čekají právě a především na verdikt britské boxerské federace. Jejich plánovaný duel by se mohl uskutečnit - symbolicky nejspíše v Furyho rodišti (Manchester) - 10. prosince. A ve hře by byly tituly IBF a právě WBA.

Ve stejném termínu, ovšem až na dalekém Novém Zélandu by psali historii boxu jiní dva muži - domácí talent Joseph Parker a Mexičan Andy Ruiz Jr. Ve hře by měl být pás WBO a ať by tento duel dopadl jakkoliv, vítěz by se stal prvním boxerem těžké váhy své země s titulem mistra světa kolem pasu.

Velký den velkých hochů je zde. Jak dopadne? To zjistíme nejspíše v časných odpoledních hodinách.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!