Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Soukalová: Tohle je sen. Neumím si představit, co se mnou medaile udělá

Sport

  19:58
KONTIOLAHTI (Od našeho zpravodaje) - Z cíle raději hned zmizela do buněk, převléknout se, aby neustále nehleděla na tabuli a na výsledky svého závodu. "Už několikrát se mi totiž stalo, když jsem to takto přehnaně sledovala, že jsem pak byla čtvrtá," vyprávěla Gabriela Soukalová. Až se do cílového prostoru vrátila, bylo už jasno, že bude mít medaili. Stříbrnou a tak cennou. "To snad není možné," kroutila hlavou.

Gabriela Soukalová v cíli vytrvalostního závodu. foto: Český biatlon, Petr Slavík

Ale je to tak, uvěřte tomu.
Snažím se, ale spíš je to pro mě jako sen. Asi si to uvědomím až někdy později, po závodě.

Jak těžké je uvěřit splněným snům?
Hodně. Já jsem nikdy nevěřila, že bych mohla být ta vyvolená, co by česala nějaké úspěchy, takže jsem hrozně ráda.

Stříbrnou Soukalovou připravila o titul senzace jménem Jurlovová

Můžete porovnat cenu svých medailí?
Té olympijské si vážím úplně nejvíc, ale tohle je zadostiučinění. Vyhrát v individuálním závodě, ať je jakýkoliv, a ještě k tomu v sezoně, kterou jsem se úplně protrápila. Často jsem byla terčem kritiky mnoha lidí, ale teď jsem jim ukázala, že jsem schopná si občas dohopsnout i na stupně vítězů.

Kdy jste si byla medailí jistá?
Abych pravdu řekla, snažila jsem se to vnímat co nejmíň. Řekla jsem si, že si raději půjdu udělat takové ty věci po závodě a pak že se zkusím podívat, jestli to bude na nějakou placku stačit. Tajně jsem doufala a ono to nakonec vyšlo. Je to super.

Bude to povzbuzení do zbývající dvou závodů?
To stoprocentně. Ale i kdyby už byl konec, můžu sezonu skončit s úplně klidnou hlavou. Jak se znovu ukázalo, Ondra Rybář, který celou mou přípravu letos řídil, umí formu naplánovat tak, aby z toho na velkých akcích byly ty třešničky.

Stupně vítězů. Zleva: Gabriela Soukalová, Jekatěrina Jurlovová, Kaisa...
Kaisa Mäkäräinenová na střelnici ve finském Kontiolahti.

Udržíte ještě koncentraci?
To se uvidí, vůbec si neumím představit, co se mnou medaile teď udělá. Doufám, že se povezu na vlně úspěchu i dál a že s tím nebudu nijak přehnaně laborovat. Jednou to vyjde, jednou ne, ale já jsem ráda, že to vyšlo zrovna mě, tady a teď. Že mi bylo dovoleno nahlédnout až do takových výšin.

Autor: