130 let

Rozloučení s Kobem Bryantem a jeho dcerou bylo před zápasem Lakers srdceryvné | foto: ČTK

GALERIE: Dojemné rozloučení Lakers s Bryantem (†41). LeBron plakal, fanoušci zaplnili ulici

Sport
  •   14:49
Los Angeles - Ztráta jedné z největších legend. Klub Los Angeles Lakers byl domovem Kobeho Bryanta (†41) po dvacet dlouhých let a jeho nedávná tragická nehoda ho silně zasáhla. Vzhledem k okolnostem se k prvnímu domácímu zápasu dostali Lakers až dnes a se svou zesnulou hvězdou se rozloučili ve velkém. Dojatí byli fanoušci, hráči, ale i manželka Vanessa, která na utkání dorazila.

NBA odložila po Bryantově úmrtí zápas Lakers. LeBron James: hodlám pokračovat ve tvém odkazu, Kobe

Kobe Bryant pro Lakers znamenal hodně. Tragédie helikoptéry, během které zahynul i se svou třináctiletou dcerou Gigi a dalšími lidmi, klubem silně otřásla. K zápasu měli Lakers nastoupit už v úterý, derby s Clippers však nechali odložit, aby měli dost času na vzpamatování se. Se svou legendou se tak rozloučili až dnes, před zápasem s Portlandem.

Vstupenky na samotný zápas byly beznadějně vyprodány, přesto před Sample Center dorazilo o spoustu fanoušků víc, než kapacita dovolovala. Ti, kteří se dovnitř nedostali, položili před arénou alespoň květinu, plyšáka či fotografii a napsali na speciálně vytvořenou zeď dojemný vzkaz.

Rozloučit se s Kobem Bryantem přišla na zápas Lakers spousta fanoušků
Rozloučit se s Kobem Bryantem přišla na zápas Lakers spousta fanoušků

Ve velkém stylu proběhlo i samotné smuteční rozloučení, které Lakers přichystali. Dresy s Kobeho číslem a jménem tak nebyly jen vyvyšené na pod střechou, ale byly i na všech sedačkách v hale.

Kromě manželky Bryanta Vanessy na zápas dorazily i spoluhráčky jejich zemřelé dcery Gigy, které dostaly čestná místa v první řadě.

Na úvod se vyznamenal zpěvák Usher dojemnou písní s názvem Amazing Grace. Při vystoupení špičkového čelisty Bena Honga se pak na kostce spustila projekce mapující kariéru samotného Bryanta. Tu zakončil svou památnou větou: „Co mám říct, Mamba končí,“ která rozplakala i LeBrona Jamese.

Zřícený vrtulník s legendou NBA neměl systém na mapování terénu. Trosky byly rozesety po celém kopci

„Všichni jsme z toho zničení. Berme ale tyhle momenty jako oslavu kluka, který sem dorazil v osmnácti letech a odcházel ve 38, aby se z něj stal nejlepší táta. Jako oslavu dvaceti let krve, potu, slz a odhodlání, snahy být tak velký, jak jen to jde. Miluju tě, chlape! Říkal jsi, že Mamba končí, ale my nezapomeneme,“ pronesl se slzami v očích James.

Fanoušci i hráči pak drželi podle čísel dresů Bryanta a jeho dcery 24,2 vteřin ticha a stejně jako při zápasech ostatních týmů, i nyní oba kluby porušily pravidlo 24 a 8 sekund.

Vyrovnané utkání ale Lakers nevyhráli, podlehli Portlandu 119:127.

Autoři: Lidovky.cz