Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Gay vyhrál na šampionátu USA i 200 m v letošním maximu

Sport

  10:16
KINGSTO/DES MOINES - Bývalý trojnásobný mistr světa Tyson Gay vyhrál na americkém atletickém šampionátu závod na 200 metrů v nejrychlejším čase roku 19,74 sekundy. Po pátečním triumfu na stovce v rovněž vynikajícím výkonu 9,75 získal další titul a na obou tratích vyzve na srpnovém mistrovství světa v Moskvě jamajskou hvězdu Usaina Bolta.

Tyson Gay uprostřed. foto: ČTK

"Je to prima pocit. Hlavně mám radost, že jsem zdravý," liboval si Gay, kterého v posledních letech sužovala zranění. Po 20 sekund se dostali i další medailisté na dvoustovce Isiah Young (19,86) a Curtis Mitchell (19,99).

Gay sesadil z čela letošních tabulek Bolta, který vedl výkonem 19,79 z Diamantové ligy v Oslu. Momentální slabší formě jamajského fenoména, kvůli níž Bolt zrušil svůj start na Zlaté tretře v Ostravě, americký sprinter nepřikládá váhu. "Není žádným tajemstvím, že Usain Bolt je nejlepší v historii. Určitě se dobře připraví," prohlásil směrem k šampionátu v Moskvě Gay, který má tři světové tituly z Ósaky 2007.

Světový rekordman a šestinásobný olympijský vítěz Bolt, který vyhrál na jamajském mistrovství v pátek běh na 100 metrů za 9,94, na dvojnásobnou trať nenastoupil stejně jako Yohan Blake. Při jejich absenci v Kingstonu v neděli triumfoval Warren Weir. Bronzový olympijský medailista z Londýna si vylepšil osobní rekord na 19,79. "Parádní závod. Tohle je důkaz, že v Londýně to nebyla náhoda," řekl Weir.

Na americkém šampionátu utrpěla překvapivou porážku v běhu na 200 metrů olympijská vítězka Allyson Felixová, kterou o pět setin předstihla Kimberlyn Duncanová. Zlato nezískal ani další šampion z Londýna a světový rekordman v závodu na 110 metrů překážek Aries Merritt, jenž po svalových problémech doběhl třetí za Ryanem Wilsonem (13,08) a Davidem Oliverem.

Ve vrhu koulí se blýskl výkonem 22,11 metru halový mistr světa Ryan Whiting, který vede letošní tabulky vrhem dlouhým 22,28 m.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...