Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Gilbert střídá Kreuzigera na trůnu slavné cyklistické klasiky Amstel

Sport

  17:24
MAASTRICHT - Philippe Gilbert je potřetí vítězem klasiky Amstel Gold Race. Na cílovém kopci Cauberg, kde si v roce 2012 šlapal také pro titul mistra světa, rozhodl jezdec týmu BMC první ze seriálu tří velkých ardenských klasik. Obhájce titulu Roman Kreuziger skončil ve druhé desítce.

Belgický cyklista Philippe Gilbert foto: Reuters

Gilbert akceleroval při čtvrtém a posledním stoupání cyklistů na Cauberg, kdy ve hře o titul zůstávalo stále okolo 30 jezdců. Belgičan zaútočil po levé straně proslulého "pivního" kopce, prohnal se kolem útočícího tria favoritů Kwiatkowského, Valverdeho a Gerranse a ukázal jim záda. Marně jej stíhal Australan Gerrans, jehož Orica před Caubergem tahala tempo na špici pelotonu.

Na posledních 400 metrech už mohl Gilbert zvolnit a vychutnávat si další triumf, kterým navázal na středeční vítězství v semiklasice Brabantský šíp. 

Druhý nakonec proťal cíl jeho krajan Vanendert ze stáje Lotto, za ním pak přijeli Gerrans, Valverde a Kwiatkowski.

Philippe Gilbert (vpravo) při cílovém spurtu

Gilbert tak na Amstelu připomněl i svá vítězství z let 2010 a 2011. Rovněž loni se snažil na Caubergu akcelerovat, ale to už bylo příliš pozdě, protože vepředu přede všemi šlapal za vítězstvím Roman Kreuziger.

Letos se obhájce titulu Kreuziger, lídr stáje Tinkoff-Saxo, držel s nejlepšími až na Cauberg, jenže zrychlení Gilberta a spol. bylo nad jeho síly. Dokončil závod ve druhé desítce.

V hlavním poli zůstal ve žlutomodrých barvách svého týmu takřka osamocen. Nikki Sörensen, případná Kreuzigerova záloha, musel po pádu vzdát. Rory Sutherland se vyčerpal svým působením v dlouhém úniku a většina dalších mužů tempu nestačila.

Druhý český cyklista Zdeněk Štybar se 38 kilometrů před cílem pověsil za kolo unikajícího Francouze Voecklera z Europcaru a byl členem šestičlenné skupiny, která sedm kilometrů ujížděla za duem uprchlíků v čele závodu. Na strmém Keutenbergu, kde se Štybarova skupina přeskupovala, se však český jezdec Omegy zařadil zpět do pelotonu.

Pády v první polovině závodu vyřadily mnohá zvučná jména, především Joaquima Rodrígueze. Lídr Kaťuše byl sražen na asfalt jiným jezdcem a odvezen na vyšetření do nemocnice. Předčasně skončil Amstel i pro Andyho Schlecka či Dana Martina.

Takřka od úvodu závodu šlapala v čele desetičlenná, postupně se zužující skupina. Posléze z ní zůstali pouze dva muži: Riblon z AG2R a Van Hecke z druhodivizního Topsport Vlanderen. Za nimi se nejprve vydala šestičlenná Štybarova skupina, posléze nově vzniklá devítičlenná skupina a pak ještě dvojička Fuglsang-van Avarmaet.

Sedm kilometrů před cílem, kde se loni pustil do rozhodujícího úniku Kreuziger, tentokrát hlavní pole pohltilo uprchlíky.

Rozhodnout musel až Cauberg.

A ten měl po dvouleté odmlce staronového krále, který si vzal zpět svůj trůn.

Amstel Gold Race, jednorázový závod World Tour

1, Gilbert (Bel./BMC), 2. Vanendert (Bel./Lotto), 3. Gerrans (Aus./Orica), 4. Valverde (Šp./Movistar), 5. Kwiatkowski (Pol./Omega), 6. Geschke (Něm./Giant-Shimano), 7. Mollema (Niz./Belkin), 8. Gasparotto (It./Astana), 9. Moreno (Šp./Kaťuša), 10. Araširo (Jap./Europcar).

Autor: