Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Dominance Evenepoela. V úvodu Gira mu nikdo nestačil a jde do růžové

Remco Evenepoel slaví na pódiu v růžovém trikotu vítězství v úvodní časovce na Giru. foto: AP

Parádní výkon. Dominance. Suverenita. Taková slova si zaslouží výkon Belgičana Remca Evenepoela z Quick-Stepu v zahajovací časovce italského Gira. Nestačil mu ani dvojnásobný mistr světa Ital Filippo Ganna, jenž byl o 22 sekund druhý. Jeho největší soupeř o růžový dres Slovinec Primož Roglič ztratil 43 sekund.
  13:53aktualizováno  17:20

Ano, je začátek Gira. Stále zbývá dvacet etap, stát se může všechno.

Evenepoel ale potvrdil, že jeho předstartovní slova o tom, v jaké je skvělé formě, se zakládala na pravdě.

1. etapa italského Gira

podrobná reportáž

Třiadvacetiletý jezdec Quick-Stepu v 19,6kilometrové zahajovací časovce předvedl naprosto suverénní výkon. Na prvním mezičase soupeře neporážel o desetiny, ale rovnou o sekundy, desítky sekund.

Na Itala Gannu, dvojnásobného mistra světa této disciplíny, jich na prvním měření najel dvanáct, na Rogliče dokonce šestadvacet.

Evenepoel nic ze svého tempa neztrácel ani v další fázi závodu. Letěl po trati, když dorazil čtyři kilometry před cílem pod jediný kopec, zvedl se ze sedla a ještě přidal.

Jakmile proťal cílovou pásku, bylo jasné, že už ho nikdo nepřekoná. Druhý Ganna na něj nakonec ztratil 22 sekund, třetí Portugalec Joao Almeida z UAE měl manko 29 sekund.

Na čtvrtém místě skončil Brit Tao Hart z Ineosu, jenž ztratil čtyřicet sekund. Pátý byl Švýcar Stefan Küng z Groupamy s mankem 43 sekund a Roglič obsadil až šestou pozici se ztrátou rovněž 43 sekund.

„Od startu jsem se cítil velmi dobře,“ líčil Evenepoel. „Zařadil jsem jeden převod a pořád jsem jel. Rozdíl mezi mnou a Rogličem jsem během závodu nesledoval, chtěl jsem vyhrát etapu. Teď ho ale samozřejmě vnímám a musíme ho udržet.“

Remco Evenepoel během úvodní časovky na Giru.

Evenepoel si ve svých teprve 23 letech připsal už 42. profesionální vítězství. V letošní sezoně navázal na triumfy ze Spojených arabských emirátů či monumentální klasiky Lutych-Bastogne-Lutych.

Spolu s ním mohou slavit i dva Češi Josef Černý a Jan Hirt, jeho týmoví kolegové.

Hirt první díl Gira pojal vlažně, nikam se nehnal, věděl, že jeho úkoly přijdou až v kopcích, kde byl měl být Evenepoelovou pravou rukou.

55,211 km/h

taková byla průměrná rychlost Evenepoela

To od Černého se čekalo víc. Časovky jsou jeho doménou, nedávno proti chronometru vyhrál prolog na Romandii. I on ale zřejmě nešlapal do pedálů, jak mohl, a ztrácel čas. Jeho hlavní práce přijde v tahání stájového lídra na rovinách.

Černý nakonec obsadil 42. místo se ztrátou 1:38 minuty, Hirt byl 119. s mankem 2:57.

Třetí Čech na startu – dvaadvacetiletý Karel Vacek z Corratecu – při své grandtourové premiéře obsadil 172. pozici s odstupem 3:54 minuty.

V neděli je na programu 202 kilometrů dlouhá etapa, která by měla nabídnout šanci pro sprintery. Obsahuje jen dvě vrchařské prémie čtvrté kategorie.

Jak se vše odehrálo

Krátce před druhou hodinou se kolem silnice v přístavu Fossacesia začaly řadit davy. Z oken domů visely růžové prapory a do startovní rampy přicházeli první cyklisté.

Bylo to jasné, italské Giro je tady!

Úvodní časovka 106. ročníku měřila 19,6 kilometru. Zprvu vedla po rovině podél moře, v cílovém městě Ortona se však stočila do vnitrozemí a obsahovala kilometr a půl dlouhé stoupání s průměrem 5,4 procent.

Jako první se na trať vydal Belgičan Huys z Intermarché. Trať zdolal v čase 24:28 minuty a průměrnou rychlostí přes 48 kilometrů v hodině.

Bylo jasné, že ve vedení dlouho nevydrží. Jezdci za ním byli mnohem rychlejší, po cyklostezce, kudy vedla velká část trati, letěli i šedesát kilometrů v hodině.

První slušnější čas předvedl Jihoafričan De Bod z EF, jenž trasu zdolal průměrnou rychlostí 52,189 kilometrů v hodině.

Nedostal se před něj ani Černý. Český jezdec Quick-Stepu se z rampy spustil jako 33. v pořadí. Na prvních dvou mezičasech jel na průběžné čtvrté příčce a ta mu patřila i na cílové pásce. Na Jihoafričana ztratil 24 sekund.

Černý spokojený rozhodně být nemohl. Nedávno vyhrál časovkářský prolog v Romandii, před touto etapou říkal, že by mu trasa mohla sedět a že cítí šanci.

Na druhou stranu jeho tým od něj na Giru čeká něco jiného než vlastní triumfy. Hlavní náplní pro něj bude práce pro lídra Evenepoela.

Podobné úkoly se čekají i od Hirta a v časovce se šetřil. Vyšší pozice neatakoval ani Vacek z Corratecu.

De Boda z horkého křesla sesadil až Pedersen. Dánský jezdec Treku vedl na všech mezičasech a z tempa neztrácel ani v kopci. Před Jihoafričana se dostal o dvanáct sekund.

Mads Pedersen z Treku během zahajovací časovky italského Gira.

„Dal jsem do toho vše,“ líčil Pedersen, rovněž skvělý sprinter. „V hlavě jsem měl, že bych zítra díky bonifikačním sekundám mohl vybojovat růžový dres.“

Bojoval o něj skutečně statečně. Jenže ani to nestačilo.

Ještě o kus lepší výkon totiž předvedl Američan McNulty, který ho předčil o čtrnáct sekund a dostal se do vedení.

Tým UAE Emirates se vůbec nachystal skvěle. Chvíli po něm totiž do cíle dorazil Australan Vine, jenž čas pětadvacetiletého kolegy ještě o dvě sekundy vylepšil.

Ani oni si ale horké křeslo dlouho neužili.

Snad životní výkon totiž předvedl britský vítěz Gira z roku 2020 Hart. Časovky nikdy nebyly jeho slabinou. Ovšem takový výkon, co předvedl tentokrát?

Ten snad nemohl čekat ani on.

Závěrečný kopec vyletěl. Celou trať zajel průměrnou rychlostí 53,536 kilometrů v hodině a o šest sekund šel před Vinea do vedení.

Tým UAE však ze ztráty čelní pozice nesmutnil dlouho. Postaral se o to Portugalec Almeida, jenž o deset sekund předvedl prozatímní nejlepší čas dne.

Primož Roglič během úvodní časovky v 1. etapě Gira.

Časovka nabízela strhující podívanou. Vedení se neustále měnilo. Skvěle závod rozjel i Brit Thomas z Ineosu, ovšem v závěru ztratil.

A to měl ještě přijít start těch největších favoritů.

Evenepoel vyrážel minutu před Rogličem. Po největších favoritech na celkové vítězství se pak pustili na trať časovkářští specialisté Küng z Groupamy a Ganna z Ineosu.

Jejich souboj už ale tak dramatický nebyl.

Evenepoel se o to postaral.

Cyklistický závod Giro d’Italia

1. etapa (časovka 19,6 km):

1. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) 21:18, 2. Ganna (It./Ineos Grenadiers) -22, 3. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -29, 4. Geoghegan Hart (Brit./Ineos Grenadiers) -40, 5. Küng (Švýc./Groupama-FDJ), 6. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) oba -43, ...43. Černý -1:38, 119. Hirt (oba ČR/Soudal-Quick Step) -2:57, 172. K. Vacek (ČR/Corratec-Selle Italia) -3:54.

Autor: