130 let

Steven Kruijswijk odstoupil z Gira. | foto: twitter.com/cyclingtips

Aktualizováno

Giro má dalších osm pozitivních případů. Končí Kruijswijk, Matthews i celé dva týmy

Sport
  •   10:46aktualizováno  12:27
Řím - Cyklistické Giro má dalších osm pozitivních testů. Odhalilo je kompletní testování všech týmů v průběhu volného dne. Závod museli opustit Steven Kruijswijk z týmu Jumbo-Visma, třetí na loňské Tour, i Michael Matthews ze Sunwebu, průběžně třetí v bodovací soutěži. Odstoupil i celý tým Mitchelton-Scott. A těsně před startem 10. etapy přišla zpráva, že stejné rozhodnutí učinil také tým Jumbo-Visma.

Organizátoři jsou zatím odhodláni závod dokončit, dnes má být na programu klasikářská 10. etapa z Lanciana do Tortoretta. Jejich plány však mohou změnit italské státní orgány.

Celkem se v neděli večer a během pondělního volného dne uskutečnilo na Giru 571 testů.

Dva pozitivní výsledky jsou mezi jezdci, jedná se o jednoho cyklistu stáje Jumbo-Visma a jednoho jezdce Sunwebu.

Jména sice organizátoři nezveřejnili, tým Jumbo-Visma však vzápětí oznámil, že nakaženým je Steven Kruijswijk, tedy lídr celé stáje!

Steven Kruijswijk odstoupil z Gira.
Steven Kruijswijk.

O půl hodiny později rovněž tým Sunweb odtajnil jméno svého pozitivně testovaného. Je jím další z výrazných osobností pelotonu Michael Matthews. Australský cyklista byl průběžně třetí v bodovací soutěži za Arnaudem Démarem a Petrem Saganem.

Pro Stevena Kruijswijka, který loni obsadil 3. místo na Tour, tímto vynuceným odstoupením pokračuje smolná sezona. Původně měl být s Primožem Rogličem a Tomem Dumoulinem jedním ze tří lídrů stáje na Tour. Jenže po zranění při závodě Dauphiné, kde si způsobil menší frakturu v oblasti ramene, musel Tour oželet a soustředil se na Giro. V Itálii mu průběžně patřilo 11. místo.

„Je to pro mě nečekaná zpráva,“ reagoval na pozitivní test. Na Giru byl odhodlán bojovat o titul. Na vedoucího Joaa Almeidu ztrácel před nejtěžšími etapami 1:24 minuty, což nebyla vzhledem k nadcházejícím těžkým horským testům nikterak fatální ztráta.

„V týmu jsme zavedli mnohá opatření, abychom zamezili nakažení,“ podotkl. „Cítil jsem se dobře. Nemohu uvěřit, že jsem to dostal. Ta zpráva je obrovským zklamáním. Takhle opustit Giro nikdo nechce.“

Před čtyřmi lety na italské Grand Tour takřka týden oblékal růžový dres, než o něj přišel v Alpách v 19. etapě při pádu do sněhové bariéry. Navzdory zlomenému žebru potom závod dokončil na 4. místě.

Přestože tým Jumbo-Visma nejprve informoval, že zbývající jeho jezdci budou na Giru pokračovat. Jenže na prezentaci před startem 10. etapy se už neobjevili a celé Jumbo závod opustilo.

Při pondělním testování byli odhaleni rovněž čtyři nakažení v realizačním týmu stáje Mitchelton-Scott, kde měl už v pátek pozitivní nález na covid lídr stáje Simon Yates. Po jednom nakaženém mají rovněž realizační týmy stájí Ineos a AG2R.

Podle organizátorů byly výsledky oznámeny týmovým lékařům a ti okamžitě nařídili izolaci nakažených.

Tým Mitchelton-Scott na výsledky testování reagoval oznámením, že jeho kompletní sestava z Gira odstupuje.

„V zájmu odpovědnosti k našim jezdcům a realizačnímu týmu, k celému pelotonu a závodu jsme dospěli k jednoznačnému rozhodnutí odstoupit z Gira,“ uvedl generální manažer stáje Brent Copeland. „Přestože všichni infikovaní mají maximálně jen mírné příznaky nemoci, je nyní největší prioritou bezpečný transport všech našich jezdců a štábu do míst, kde budou moci podstoupit karanténu.“

Autor: Tomáš Macek