Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Golf našel hvězdu. Nahradí Woodse?

Sport

  8:00
"Zapamatujte si tento švih, zapamatujte si tohle jméno. Tenhle devítiletý kluk jde ve stopách svého golfového idolu Tigera Woodse," řekl v roce 1998 golfový expert BBC Rod Nawn. Jeho slova doprovázel klip s dokonalými odpaly vysmátého nakrátko ostříhaného chlapce ze Severního Irska – Roryho McIlroye.

Rory McIlroy ovládl US Open. foto: ČTK

Po třinácti letech se dají tato slova podepsat. A nejen to. Talentovaný McIlroy, který v noci na pondělí dokonal svou spanilou jízdu letošním US Open, už začíná bourat některé Woodsovy rekordy.

Přestože nejlepší golfista poslední éry v Marylandu kvůli zranění chyběl, jeho geniální hra k vidění byla. Především v prvních dvou dnech dal McIlroy vzpomenout na fantastické Woodsovy kousky z roku 2000. Tehdy čtyřiadvacetiletý Američan zahrál dvanáct ran pod par a jistě ovládl nejtěžší turnaj sezony.

O dva roky mladší McIlroy byl tentokrát ale lepší. Celkovým skóre 268 ran – nejlepším výkonem historie – a šestnáct úderů pod par vyhrál jako nejmladší šampion za posledních 78 let. "Klobouk dolů před tím, co předvedl tento týden," řekl obhájce titulu z loňského roku Graeme McDowell na adresu svého krajana ze Severního Irska. "Ale dalo se to čekat. Je to nejlepší hráč, kterého jsem kdy viděl."

Rory McIlroy.

Superlativy ale nešetřil nikdo z těch, kdo viděl velké McIlroyovo vystoupení. "Přejel nás všechny, celé startovní pole," doplnil jej druhý muž pořadí Australan Jason Day, který si zopakoval stříbrnou příčku z Masters. Tentokrát ale zaostal o propastných osm ran za vítězem. A byl za to ještě rád. Světová dvojka Lee Westwood na děleném třetím místě ztratil deset, král žebříčku Luke Donald dokonce jedenadvacet úderů.

"O svém vítězství jsem nepochyboval od desáté jamky, dokázal jsem se vyvarovat dřívějších chyb," radoval se McIlroy, který připomněl kolaps na Masters, kde nevyhrál, i když vedl po třech kolech o čtyři rány. V tom posledním ale zahrál ostudných osmdesát úderů a skončil mezi poraženými.

"Přenesl jsem se přes to docela rychle," usmíval se poté, co ovládl svůj první major. Šampion inkasoval za vítězství 1 350 000 dolarů, a navíc se posunul už na čtvrté místo světového žebříčku. Po neděli ale nikdo nepochybuje, že brzy bude ještě daleko výš. Zvlášť když se jeho idol Tiger Woods stále nemůže vyhrabat z problémů…