Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Golfové US Open vede Thompson, Woods je druhý

Sport

  9:13
SAN FRANCISCO (USA) - Americký golfista Michael Thompson zvládl nejlépe první kolo US Open, turnaje kategorie major. V San Francisku má čtyři rány pod par, ale v zádech silného soka. O tři rány zpět je mimo jiné na druhém místě Tiger Woods. Obhájce titulu Rory McIlroy ze Severního Irska zahrál 77 a je až na 109. příčce.

Americký golfista Tiger Woods foto: Reuters

Náročné hřiště Olympic Club s parem 70 ran hráče podle očekávání trápilo. Méně známý Thompson, který hraje US Open teprve podruhé v kariéře, udělal sice čtyři bogey, ale přidal sedm birdie, což mu v chladném počasí stačilo na vedení. "Tohle je moje oblíbené hřiště, proto se tady cítím v pohodě," usmíval se Thompson.

Ostře sledovaný trojnásobný vítěz turnaje Woods se dělí o druhé místo se skóre minus jedna. Pod par v 1. kole US Open zahrál po deseti letech. "Hrál jsem dobře. Těžké hřiště mi vyhovuje, měl jsem to pod kontrolou," řekl Woods.

Byl to starý dobrý Woods, chválil soupeře Watson

Své nejhorší kolo na US Open vyrovnal Phil Mickelson, který zahrál 76 a je pod hranicí cutu stejně jako vítěz Masters Bubba Watson (79). Oba šli spolu s Woodsem, ale na bývalého prvního hráče světa nestačili. "To byl starý dobrý Tiger. Bylo to krásné pokoukání, jak trefoval míče a hrál jistě," chválil Watson Woodse.

O postup do finále bude muset bojovat i McIlroy. "Je to těžké hřiště, ale chyboval jsem a jedno birdie je málo," řekl cestou do klubovny. První hráč světa Luke Donald z Anglie "napáchal" bogey dokonce devětkrát a je až na 140. místě.

Složitost hřiště v San Franciscu dokazuje fakt, že pod par se dostalo pouze šest hráčů. Spolu s Thompsonem a Woodsem už jen další Američané Nick Watney a David Toms, Angličan Justin Rose a Severní Ir Graeme McDowell.

Výsledky 1. kola US Open

golfový turnaj kategorie major (par 70, dotace 8 milionů dolarů)

Pořadí po 1. kole: 1. Thompson 66, 2. Woods, Toms, Watney (všichni USA), Rose (Angl.) a McDowell (Sev. Ir.) všichni 69, ...109. McIlroy (Sev. Ir.) 77, 140. Donald (Angl.) 79.

Autor: