Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Golfový turnaj Czech Open v Čeladné vyhrál Švéd Hanson

Sport

  19:32
ČELADNÁ - Dvaačtyřicetiletý Peter Hanson se stal třetím švédským golfistou, který vyhrál Czech Open. Vedle broušené skleněné trofeje a šeku na 333.330 eur (asi 8,2 milionu korun) si téměř jistě také vybojoval účast v evropském výběru pro říjnový Ryder Cup.

Švédský golfista Hanson. foto: ČTK

Hanson vedl už po třetím dnu, ale nakonec o výhře rozhodl až na druhé jamce v dodatečném play off, z něhož jako poražení odešli Angličan Gary Boyd a Ir Peter Lawrie. Oblíbenec diváků Španěl

Miguel Ángel Jiménez závěrečný den nezvládl a propadl se z druhého na sedmé místo, ale také on si zajistil účast v Ryder Cupu. O nejvyšší příčky o víkendu už nebojovali čeští golfisté, kteří neprošli pátečním cutem.

Hanson dnes přišel o svůj náskok ze soboty velmi rychle: na prvních čtyřech jamkách zahrál třikrát bogey a jeho pronásledovatelé byli zpět ve hře.

Překvapivě ale na vedoucího muže neútočili do té doby druzí Jiménez se Simonem Dysonem, ale nahoru se začali sápat Lawrie, který zahrál nejlepší výkon dne (66), s Boydem, jenž se zase zaskvěl sérií pěti birdie. Přivedl tím do varu rekordní počet 11.500 diváků, kteří v horkém počasí na hřiště v Čeladné dorazili.

Hanson se na začátku druhé devítky do čela vrátil, ale na dvanácté jamce místo útoku na birdie zahrál double bogey. Další ztráty už neutrpěl a nakonec prošel do play off, v němž s ním oba soupeři drželi krok. Napoprvé na dodatečné osmnáctce před zaplněnou tribunou všichni tři hráči zahráli par. Ale v následné repríze předvedl Hanson skvělý dlouhý pat do birdie a měl vyhráno.

Potvrdil tak, že švédskému golfu se na českém území neobyčejně daří. V prvním ročníku Czech Open v rámci evropské série se radoval před šestnácti lety Petr-Ullrik Johansson, loni vyhrál Oskar Henningsson.

Hanson přiznal, že poslední den byl jako na houpačce. "Jednu chvíli jsem se vrátil na minus jedenáct, ale pak zase přišly ztráty a do posledního míče bylo o co bojovat," uvedl po svém čtvrtém prvenství na evropském okruhu.

Švédský golfista Hanson.

Nakonec podle něj bylo ideální, že ihned po dohrání mohl jít na rozehrávku.

Pauzu na odpočinek odmítl. "Byl jsem na rozdíl od soupeřů v plném tempu, nevychladl jsem a to mi možná pomohlo, přestože před tím jsem se dost natrápil," řekl vítěz na tiskové konferenci.

Pochvaloval si, jaký prožil na severu Moravy skvělý týden. A nejen kvůli tomu, že je nyní na pozici pro automatickou nominaci do výběru Evropy. "Mám za sebou krásný týden, na turnaji všechno dokonale klapalo a my měli čas soustředit se na kvalitní hru. Podmínky hráčům jednoznačně pomáhaly," prohlásil pochvalně.

Lawrie se do boje o prvenství posunul z druhé desítky pořadí, celý den se nenápadně posouval směrem vzhůru výsledkovou listinou, a když na osmnácté jamce zapatoval, byl v té chvíli nečekaně v čele. Největší favorité však ještě byli na hřišti, a tak musel vyrazit na tréninkový green, kde se chystal na možné play off.

Překvapil i třiadvacetiletý Boyd, jenž vyrovnanou hrou nečekaně zatápěl nejlepším a do play off jej k jeho obrovské radosti posunulo birdie na osmnáctce.

Zato miláčkovi publika Jiménezovi nebyla nic platná ani vydatná podpora fanoušků. Od začátku čtvrtého kola nedokázal skórovat a definitivně ho vyřadil míč poslaný na obávané ostrovní patnáctce do vody.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč