Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Grand Prix v Brně shání dotace. Šéfka okruhu: Nikdo s námi nekomunikuje

Sport

  13:00
PRAHA - Pojede se světový šampionát motorek v Brně i příští rok? Nebo je to letos naposledy? „Ptá se mě každý, ale nedokážu odpovědět, protože ještě nemáme zajištěné financování ani na rok 2014,“ říká smutně ředitelka brněnského okruhu Ivana Ulmanová. Konec hrozí kvůli nízké státní podpoře.

Ivana Ulmanová. foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

Říkáte, že nemáte zajištěné financování na letošek, ale vláda vám přidělila 30milionovou dotaci. Ta nestačí?
Zatím máme jen usnesení vlády, nic víc. Jediný oficiální dopis, který nám z Ministerstva školství přišel, byl ten, že máme předložit další materiály, protože dotaci musí posoudit Evropská komise. A to může trvat dalších pět měsíců. Jsme zkrátka tady v kopcích, takže nic nevíme a nikdo s námi nekomunikuje.

Zvláštní. Přitom loni Marcel Chládek ještě jako opoziční politik po závodě říkal, jak se zasadí o to, aby Velká cena patřila mezi sportovní akce, které podporu vždy dostanou. Teď je ministrem a nic se neděje. Překvapuje vás to?
Velmi mě překvapil. Komunikovali jsme spolu od loňské Grand Prix a do března dubna jsem se domnívala, že chápe, co je Velká cena za podnik. Ale pak z nepochopitelných důvodů došlo ke zlomu. Nevím, co se stalo, kdo do toho zasáhl. Přitom jsme předkládali všechny podklady, rozpočet akce, dokládali jsme i ekonomický význam Grand Prix pro republiku a nedostali jsme žádnou zpětnou vazbu, že by na tom bylo něco špatně.

Co když těch 30 milionů nakonec nedostanete?
To by mi bylo asi hodně špatně. Museli bychom domluvit s Dornou (promotér mistrovství světa, kterému okruh platí za pořádání závodu zhruba 70 milionů korun) splátkový kalendář.

ČTĚTE TAKÉ

Teď se zeptám jako daňový poplatník: Proč bych měl vlastně podporovat motorky v Brně?
Protože stát na nich vydělá. Přijedou sem desítky tisíc lidí, kteří čerpají benzin, mají auta z půjčovny. Jen příjem z DPH je pro státní pokladnu obrovský. A pak je tu nepřímý příjem. Nedávno jsem četla, že agentura CzechTourism utratila 49 miliard za propagaci Česka v zahraničí, přitom Grand Prix má efekt daleko větší a státu se finance vrátí. My vlastně nežádáme dotaci, ale jen půjčku. Je škoda, že někteří politici, kteří o tom rozhodují, na závodech nikdy nebyli. Nevidí přecpané město, plné pumpy... Minulý týden mi majitel jedné zdejší hospody říkal, jak se na Grand Prix těší, protože celý rok živoří a závod je pro něj bonus, kterým tu díru zalepí.

Kdy tedy padne rozhodnutí, jestli se v Brně pojede i příští rok?
Čekáme na reakci Dorny, které jsme řekli, že máme problémy. O dalším roce totiž s námi zatím nechce nikdo z vlády jednat. Takže budeme čekat, s jakým návrhem Dorna přijde. Buď řeknou, že už za nás mají náhradní okruh, a skončíme. Nebo řeknou, že smlouva je podepsaná, tudíž ji musíme dodržet a zaplatit zalistovací poplatek, ať se pojede, nebo ne. Řešit se to bude během letošní Grand Prix.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!