130 let

Tomáš Berdych poskočil ve světovém žebříčku na 24. místo. | foto: ČTK

Gratulovali mi i neznámí lidé

Sport
  •   12:06
PAŘÍŽ/PRAHA - K Francii necítil nikdy nic mimořádného. Po nedělním triumfu na turnaji Masters však tvrdí, že se Paříž stala jeho oblíbeným městem. Tomáš Berdych (20) si ji zamiloval, přestože jen několik čtvrtí od haly Bercy zuřily o víkendu pouliční nepokoje a radikálové zapalovali auta.
LN Neznervózňovala vás situace v Paříži? Dokázal jste si finálové vítězství nad Ljubičičem pořádně užít?
K nám se naštěstí nic nedostalo. Sledovali jsme jen zprávy na internetu a koukali do novin. To, co se dělo, je vážně šílený. Turnaj to ale nepoznamenalo. Bydleli jsme v hotelu, který byl asi jen minutu od haly, takže se nás žádné potíže netýkaly.

LN Neodradilo vás to od další návštěvy Paříže?
Pár turnajů jsem ve Francii odehrál, ale že by třeba Paříž patřila mezi moje oblíbená místa... Roland Garros mám rád, ale nejoblíbenější Grand Slam to také není... I když teďka se Paříž asi stala mým nejoblíbenějším místem. (směje se)

LN A jak to dopadlo s plánovanou oslavou?
Chtěl jste si přece vyjít na večeři s přítelkyní Lucií Šafářovou. Nebyly to žádné bujaré oslavy, jen pěkný večer. Teď aspoň odlétáme na deset dní na dovolenou do Dominikánské republiky.

LN Dokázal jste si už plně uvědomit, že jste vyhrál svůj premiérový turnaj? Třeba Radek Štěpánek na něj stále čeká.
Možná mi to ještě úplně nedošlo. Vím ale, že jsem si nemohl přát lepší konec sezony.

LN Štěpánka jste porazil v semifinále. Před ním vaši formu odnesl i Jiří Novák. Znamená to, že útočíte na post české jedničky?
S tím bych zase tolik nespěchal. Radek je pořád pár míst přede mnou. Je to sice příjemný pocit, ale zápasy s kluky moc příjemné nebyly. Známe se, to se pak hraje úplně jinak. Nebylo to prostě ono. S Radkem to bylo ještě o to horší, že jsme hráli o finále. Chtěli jsme v něm být oba...

LN Fandil vám Štěpánek v neděli v hledišti?
Letěl hned po zápase domů, protože měl nějaké povinnosti.

LN Nemusel jste se jako benjamínek starším kolegům omlouvat?
Tohle na kurt nepatří, každý hraje jenom sám za sebe.

LN Ještě nikdy jste neprohrál pětisetový zápas. Utkání s Ljubičičem bylo už šestým maratonem, který jste zvládl.
Pětiseťáky mi sedí. Jde o zápasy, ve kterých je hodně zvratů. Člověk může prohrávat, a stejně není nic ztracené.

LN Kolik vám přišlo gratulací? Překonalo to olympijské hry v Aténách, kde jste porazil světovou jedničku Rogera Federera a probojoval se do čtvrtfinále?
Kdyby člověk olympiádu nakonec vyhrál, bylo by to něco jiného... Takhle jednoznačně vede Paříž. Hned jak jsem skončil, zapnul jsem telefon a našel tam sto dvanáct textovek. Zpráv bylo určitě víc než na olympiádě. Psalo mi hodně známých, spousta lidí z Valašského Meziříčí, kde jsem s tenisem začínal. Gratulovali mi i lidé, které vůbec neznám.

LN Nicole Vaidišová letos vyhrála tři turnaje v řadě, vy jste zase získal jediný český titul mezi muži. Je to náhoda, že se oba prosazujete, nebo prostě přišel váš čas?
Moc se neznáme, potkáváme se jen občas na turnajích. Oba se ale snažíme udělat maximum pro dobré výsledky.
Autoři: Lidové noviny