130 let

Radek Štěpánek na tiskové konferenci sršel vtipem. | foto: ČTK

Gutntág. Štěpánek si před Davis Cupem v Německu zahrál na Bolka Polívku

Davis Cup
  •   13:00
PRAHA - Když vešel do tiskového sálu, Radek Štěpánek se širokým úsměvem zahalekal: „Gutntág!“ V dobré náladě připomněl před odjezdem českých tenistů na 1. kolo Davis Cupu slavný film Dědictví. Do Německa odjeli Češi v plné sestavě a s viditelně dobrou náladou.

Berdycha v Dubaji zesměšnil ‚fracek‘ Kyrgios. Vychutnal si ho otočkou před smečí

„Jsem velice rád, že jsme se tu sešli. Doufám, že jsou kluci v pořádku zdravotně. Očekávám velice těžké utkání, ale myslím, že kvalita a zkušenosti jsou na naší straně,“ řekl kapitán českého výběru Jaroslav Navrátil.

„Jsem rád, že je s náma Tomáš. Doufám, že všichni uděláme maximum, abychom byli v neděli spokojení se třemi body,“ doplnil.

Čistá radost Jiřího Veselého.
Jiří Veselý právě porazil Yukiho Bhambriho.

Poprvé od prohraného semifinále 2014 může Navrátil využít všechny nejlepší hráče - včetně světové sedmičky Tomáše Berdycha.

Poslední prohra s Německem? Ta zamrzí

Berdych před novináři také trochu zažertoval. „Můj zdravotní stav je dobrý, poslední dva dny jsem měl trochu rýmu,“ usmál se. „Ale to není nic, co bychom měli řešit. Příprava na víkend je dost dlouhá, aby všechno bylo stoprocentní.“

Berdych je zpět. Česká jednička opět povede do boje daviscupový tým

Nejlepší český tenista má na německého soupeře v týmové soutěži rozporuplné vzpomínky. V roce 2005 v Liberci ani jeho dva body při jeho premiérových dvou dvouhrách v jednom klání nezabránily (prvnímu a dosud poslednímu) sestupu ze Světové skupiny.

„Na jednu stranu jsem odehrál dva dobré pětiseťáky (s Haasem otáčel z 0:2 na sety, Kiefera porazil 7:5 v páté sadě), to člověka potěší, ale Davis Cup je týmová soutěž, takže jeden bod chyběl, což zamrzí,“ vzpomínal Berdych.

Veselý se vrací domů do Hannoveru

Speciální bude utkání v německém Hannoveru, kde se hraje od 4. do 6. března, také pro nejmladšího člena týmu. Jiří Veselý totiž má nedaleko místa konání známé z dětství, kdy v Německu trénoval.

Korda: ‚Tenis mě nabíjí. Berdych a grandslam? Muselo by se toho hodně sejít‘

„Ale žádnou podporu neočekávám, oni spíš budou fandit domácím,“ podotkl 22letý hráč, jenž v této sezoně porazil pouze současného parťáka Lukáše Rosola.

Oběma singlistům, mezi nimiž (a 37letým veteránem Štěpánkem) se vybere druhý tenista pro páteční dvouhry, by mohla specifická daviscupová atmosféra prospět. Čechy čeká opět plný servis, v realizačním týmu je znovu také fyzioerapeut Pavel Kolář.

Cesta autem bude vesejejší

Čeští tenisté, šampioni z let 2012 a 2013, nyní zažívají takový malý debut, poprvé totiž k utkání Davis Cupu odcestovali autem. Také proto Berdych nemusel doplňovat svůj playlist, který používá při dlouhých přesunech letadlem.

Velký tenisový návrat: Štěpánek a Vaidišová jsou tři roky po rozvodu znovu pár

„Bude nás dost v autě, takže cesta bude veselejší. Dlouho jsme se neviděli,“ plánoval lídr, jak si budou s kamarády z týmu povídat.

A kdo bude řídit? „Já budu řídit tak maximálně zábavu,“ přidal další vtípek Štěpánek při odchodu.

Češi vyhráli v Německu před 34 lety

Už v pondělí tenisté budou trénovat v TUI Areně v Hannoveru. Ve čtvrtek se koná los, v pátek jsou na programu první dvouhry, v sobotu důležitá čtyřhra a utkání uzavřou nedělní singly.

Česko má s Německem negativní bilanci 4:10. Naposledy vyhráli čeští tenisté ještě s legendárním Ivanem Lendlem před 34 lety. Snad si teď Berdych a spol. přenesou pohodu z nedělního poledne také na příští víkend a na slavné předchůdce navážou.

Autor: Michael Bereň