130 let

Švýcarská lyžařka Lara Gutová | foto: Reuters

Gutová překvapila soupeřky. V Soči budu nejrychlejší, věří si kometa

Sport
  •   15:00
PRAHA - Švýcarská lyžařka Lara Gutová je největším překvapením sezony. Vyhrála tři z pěti závodů, do jednoho nenastoupila, v tom dalším spadla. "Nebylo to poprvé ani naposledy," ujistila. "A stejně tak jsem naposledy nevyhrála," říká momentální jednička alpských svahů.

Don´t worry, be happy, to je její motto. V létě objevila novou vášeň: kite surfing. A taky ráda vaří. "To je můj největší koníček," prozradila na sebe na svém webu. "Největší relax, když už musím odpočívat." Gutová má přezdívku sluníčko a tak ráda se usmívá. Teď má o důvod navíc, žádná ze soupeřek zatím nenašla způsob, jak 22letou sjezdařku eliminovat. Jako by jezdila v jiné dimenzi.

Obří slalom v Söldenu - náskok 84 setin.
Sjezd v Beaver Creeku - 47 setin.
Obří slalom v Beaver Creeku - 92 setin.

"A každý den makám na tom, abych byla ještě rychlejší," tvrdila. Předloni vinou zranění kyčle přišla o start na olympijských hrách ve Vancouveru, teď už ale myslí na reparát v Soči. "A tam budu nejrychlejší," varovala své rivalky. Rychlostní disciplíny má Gutová ze všeho nejraději, byť nastupuje ke všem pěti, které se ve Světovém poháru jezdí. A rychlost si užívá. Když dorazila do cíle obřáku v Beaver Creeku, ptali se jí: Jak to děláte? "Vlastně ani nevím," krčila rameny. "Všechno bylo tak rychlé, že si toho moc nepamatuju."

V patnácti jela první fisový závod

Zato svoje začátky si vybavuje do detailů. Bylo 27. dubna 1991, když vykoukla na svět. Když neměla ještě ani rok, otec ji podpíral na lyžích, v puse dudlík, v očích děs. Uběhly dva roky a Lara už jezdila z kopce sama, stylově sice ještě nic moc, plužila a přilba jí byla až moc velká. "Ale musím říct, že jsem lyžovala lépe, než jsem chodila," vzpomínala při pohledu na černobílou fotografii.

Švýcarská lyžařka Lara Gutová

První závod absolvovala na Monte Tamaro a hned zvedala nad hlavu pohár, v patnácti jela první fisový závod a 28. prosince 2007 se postavila na start prvního pohárového závodu - k obřímu slalomu v Lienzu. A pak! Ve Svatém Mořici poprvé slavila vítězství. "Byla jsem tak šťastná, že se mi to podařilo u nás doma." Ve Val d´Isere na mistrovství světa jí bylo 17 a získala tam senzačně dvě stříbra. "Tehdy mi všechno přišlo tak snadné," vzpomínala. "Ale pak jsem spadla a od té doby vím, co znamená dostat se zpět. Musím makat, ale tak to mám ráda - stát každý den na kopci a pracovat."

Autor: