130 let

Julia Stěpanovová | foto: ČTK

Někdo ví, kde bydlíš. ‚Ukrytou‘ Stěpanovovou po hackerském útoku evakuovali

Sport
  •   10:04
LAUSANNE - Mezinárodní antidopingová agentura WADA oznámila útok hackera do administračního systému, v němž jsou mimo jiné vedena osobní data včetně toho, kde se sportovci nacházejí. Podle WADA byl napaden pouze účet běžkyně Julije Stěpanovové, která pomohla rozkrýt dopingový skandál v ruském sportu.

Podle webu AIPS hackeři nabourali i osobní emailový účet Stěpanovové. Administrativní systém ADAMS obsahuje kromě personálních informací také údaje o tom, kde se každý den sportovci nachází. Ti totiž musí být jednu hodinu denně k dispozici na případnou namátkovou dopingovou kontrolu.

Potvrzeno. Stěpanovová, která pomohla odhalit doping, v Riu závodit nebude

Vzhledem k tomu, že třicetiletá půlkařka z obavy o svou bezpečnost momentálně žije na utajeném místě v Severní Americe, rozhodla se podle AIPS po tomto incidentu opustit svoje bydliště.

Stěpanovová před časem neuspěla s žádostí, aby jí Mezinárodní olympijský výbor povolil start na hrách v Riu. O tuto šanci ji připravilo rozhodnutí MOV nepustit do soutěží nikoho z Rusů, kdo měl v minulosti problémy s dopingem. Stěpanovová byla v roce 2013 potrestána za nesrovnalosti v biologickém pasu.

Běžkyně Julia Stěpanovová.
Julia Stěpanovová měla v Amsterdamu pod jménem nápis „I run clean“ (běžím čistě)

„Zjistili jsme, že někdo jiný než Julija Stěpanovová se přihlásil k jejímu účtu. Okamžitě jsme ho zamkli a sportovkyni jsme informovali. Následně jsme zjistili, že žádný další účet napaden nebyl,“ oznámili zástupci WADA v prohlášení. Podle WADA došlo k incidentu jen pár dnů po napadení jejich webu hackery.

Autoři: ČTK, oka