Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Hadamczikovi diktuje NHL

Sport

  10:03
PRAHA - Kdo rozhoduje o tom, v jakém složení pojede hokejová reprezentace na mistrovství světa do Moskvy? Lékaři klubů z NHL. Na odbornících v bílých pláštích v Severní Americe totiž závisí podoba českého národního týmu.

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik foto: Michal Doležal, ČTK

Na rozhodnutí lékařů, zda pustí, nebo nepustí klubového svěřence, čeká netrpělivě hlavně reprezentační trenér Alois Hadamczik.

„Počítám s tím, že by se na mistrovství mohlo objevit deset až dvanáct hráčů z NHL,“ prohlásil Hadamczik po přípravných duelech se Švýcary. Na šampionátu v Moskvě, jenž začíná na konci dubna, povede tým za obhajobou stříbrných medailí z lotyšské Rigy.

Jenže Hadamczikovo přání by se nemuselo naplnit. Včera vedení Toronta nedoporučilo obráncům Tomáši Kaberlemu a Pavlu Kubinovi, aby se mistrovství zúčastnili. Chce, aby doléčili stará zranění, přestože v posledních zápasech sezony nastupovali. Jde o další ránu, která krade optimistický úsměv z tváří fanoušků. V mužstvech, která v NHL nepostoupila do play off, totiž zářila řada českých hokejistů. Jenže Hejduk, Havlát, Hemský nebo František Kaberle se buď zranili v posledních zápasech, nebo dohrávali soutěž s bolestí.

„Klub NHL má právo hráči účast na mistrovství zakázat,“ říká reprezentační manažer Zbyněk Kusý. Zámořským organizacím dala tuto pravomoc smlouva mezi NHL a Mezinárodní hokejovou federací IIHF, která byla uzavřena v roce 2005. Dohoda upravuje odchody hráčů do zámoří a účast hokejistů na olympiádě a mistrovství světa. „NHL mluví z pozice síly a co řekne, to IIHF napíše na papír,“ zlobí se Kusý.

„Dřív NHL takhle významně do tvorby reprezentace nezasahovala.“ Evropské kluby nic podobného učinit nemohou.

Stavitelům národních výběrů se zkomplikovala situace. Vedle aktuálně zraněných hráčů totiž nedostávají povolení k cestě za národním týmem ani hokejisté, kteří byli zranění v sezoně nebo je trápí drobné bolesti, s nimiž normálně v NHL nastupují.

„Klub řekne, že hokejista za reprezentaci hrát nebude, což považuji za absurdní,“ stěžuje si Hadamczik. Kluby NHL nechtějí riskovat, že se jejich hvězdy zraní nebo si obnoví starou bolest na mezinárodní scéně. „Chápu jejich důvody, hráče platí, ale vůči nám to není fér,“ tvrdí Kusý.

 Kluby neberou v potaz hokejistovo přání. „Hráč to dostane befelem. A nevzpomínám si, že by se některý postavil proti klubu,“ podotýká Kusý. Loni se na šampionát chystali Židlický nebo Průcha, ale lékař jejich start v Rize zakázal. Letos potkal stejný osud Radima Vrbatu, jemuž se během sezony ozvalo bolavé zápěstí. „Těšil jsem se, ale generální manažer mi řekl, že si můj start v Rusku nepřeje,“ citoval Vrbatu server hokej.cz.

Zatím jedinou velkou hvězdou Hadamczikova výběru je tradiční opora David Výborný. Kouč Hadamczik ale naznačil, že ještě počká na konec prvního kola bojů o Stanley Cup, které končí krátce před šampionátem.

Autoři: ,